Четирима от всеки петима европейци са доволни от условията на работното си място

498
Четирима от всеки петима европейци са доволни от условията на работното си място

Четирима от всеки петима работници в Европейския съюз (ЕС) са доволни от условията на работното си място, сочи публикувано вчера изследване на Европейската фондация за подобряване на жизнените и трудовите условия, цитирано от БТА.

В същото време обаче резултатите от анкетата показват значително по-ниска задоволеност от някои аспекти на работата като заплащането и възможностите за напредък в кариерата.

Друг проблем според изследването е безопасността на работното място и рисковете за здравето, особено в по-новите страни-членки на ЕС като Румъния и България. Това е "повод за притеснение", както и фактът, че достъпът до професионално обучение в Европа не се е повишавал от 10 години.

"Подобряването на качеството на работата трябва да е водещ приоритет на ЕС", казва говорителят на фондацията Манс Мартенсон и допълни, че акцентът върху качеството ще е необходим за постигането на траен и социално-съгласуван икономически растеж.

"Това означава повишаване на участието на пазара на труда, както и създаване на по-добри и по-производителни работни места", отбеляза Мартенсон.

Въпреки че даването на определение за "работа с добро качество" може да е трудна задача, Европейската фондация за подобряване на жизнените и трудовите условия твърди, че очакванията на работодателите, свързани с ангажираността и адаптивността на служителите, са ключови елементи.

В изследването за условията на труд в Евроопа са анкетирани близо 30 000 служители от 31 европейски държави (27-те членки на ЕС плюс Хърватия, Норвегия, Швейцария и Турция). То се провежда на всеки пет години и е ценен поглед върху въпросите, свързани с качеството на труда на континента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg