China Construction Bank планира второто най-голямо в света публично предлагане за годината

775
China Construction Bank планира второто най-голямо в света публично предлагане за годината

Втората най-голяма китайска банка China Construction Bank може да набере капитал в размер на около 7.5 млрд. долара през настоящия месец, което би било и второто най-голямо в света набиране на капитал от борсата през тази година.

От банката планират продажбата на около 9 млрд. нови акции на шанхайската борса, като регулаторните органи ще се произнесат за това на 7 септември. Обикновено публичното предлагане се осъществява месец след полученото одобрение.

След новината акциите на банката се повишиха до нова рекордна стойност, на фона на очакванията, че свежия капитал ще съдейства банката да разшири бизнеса си на бързоразвиващия се китайски пазар.

Книжата на компанията завършиха днешния ден с повишение от над 3% по време на търговията си на борсата в Хонг Конг.

Ако се осъществи, това би било най-голямата публична продажба на акции, след това на втората най-голяма руска банка - VTB, откъдето набраха на борсата капитал в размер на 8 млрд. долара през май.

През изминалия месец регулаторно одобрение да повишат капитала си с 5.6 млрд. долара получиха и от най-голямата китайска петролна компания - PetroChina Co.

Акциите на Construction Bank регистрираха ръст от 40% от обявеното си публично предлагане на акции на местния пазар на 15 юни.

В същото време, книжата на китайските банки се търгуват със значителна премия в Шанхай в сравнение с тези търгуващи се в Хонг Конг. Акциите на
Bank of China Ltd. се търгуват с премиа от 61%, спрямо нивата им в Хонг Конг, докато на Bank of Communications Ltd. с 55% и на Industrial & Commercial Bank с 42%.

Това се предопределя от факта, че инвеститорите в Китай са ограничени от възможности да купуват акции от компании извън страната, а в същото време чуждестранните инвеститори имат право да купуват акции на китайски компании до 10 млрд. долара, или по-малко от 1% от капитализацията на китайските компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg