Човешката дейност превръща гори в нетни източници на въглерод

884
Човешката дейност превръща гори в нетни източници на въглерод

© Pixabay.com

Десет от най-защитените гори в света са се превърнали в нетни източници на въглерод, тъй като състоянието им се е влошило вследствие на човешката дейност и климатичните промени.

Притеснителната констатация е от проучване на затоплящите планетата газове, които са генерирани и погълнати от горите, които са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Проучването разкрива, че през последните 20 години 10 защитени гори са генерирали повече въглерод, отколкото са абсорбирали.


Горите, които са част от световното наследството на ЮНЕСКО, се простират на площ, която е два пъти колкото територията на Германия.

Според същото проучване мрежата от 257 гори на ЮНЕСКО по света премахва общо 190 млн. тона въглерод от атмосферата всяка година.

Комбинирайки сателитни данни с информация от съответните обекти, учените са установили количествата генериран и абсорбиран въглерод в периода 2001 – 2020 г.

Проучването обаче разкрива и под какъв натиск са поставени тези гори, които са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Земята прегрява: Броят на екстремно горещите дни се е удвоил от 1980 насамМежду 2010 и 2019 година те вече са били 26 средногодишно


Тези обекти имат едни от най-високите нива на официална защита. Те са смятани за глобално значими по отношение на природната си стойност за света и са следени отблизо непрекъснато.

"Въпреки това те са подложени на значителен натиск," казва пред BBC Доктор Карвальо Резенде. "Основният натиск идва от човешка намеса, като селскостопанската дейност и незаконната сеч“. "Има обаче и заплахи, които са свързани с климата, като това най-вече са горските пожари."

Порочен цикъл

В последните години горските пожари, най-вече в Сибир, САЩ и Австралия, които ЮНЕСКО определя като „безпрецедентни“, са генерирали милиони тонове въглероден диоксид. "Това е един порочен цикъл. Повечето въглеродни емисии означават повече пожари, а повечето пожари означават повече въглеродни емисии," казва Резенде.

Пожарите не са единствената климатична опасност за горите. Ураганът Мария унищожава 20% от горите в национален парк в Доминиканската република през 2017 г.

"Има едно притеснително послание от това проучване," казва доктор Карвальо Резенде. "Дори и най-добрите и най-защитените горски райони в света са заплашени от световната климатична криза.

Затова са необходими действия по намаляване на глобалните емисии, за да гарантираме, че тези гори и всички гори ще могат да продължат да съществуват като уловители на въглерода и разбира се, като важни обекти на биоразнообразието."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg