Cisco с добри тримесечни резултати, акциите й поскъпват с 6%

478
Cisco с добри тримесечни резултати, акциите й поскъпват с 6%

Печалбата на технологичния гигант Cisco Systems Inc. се е повишила с 25% през изминалото тримесечие в резултат на силното търсене на рутерите на компанията.

За тримесечието, приключило на 28 юли, от там отчетоха печалба в размер на 1.93 млрд. долара, или 31 цента на акция, в сравнение с 1.54 млрд. долара година по-рано. Без да се отчитат еднократните разходи на компанията печалбата е възлязла на 36 цента на акция, което бе с цент над средните очаквания на анализаторите.

Приходите за тримесечието са нараснали с 18%, до ниво от 7.98 млрд. долара на годишна база, като отново превишиха прогнозите за такива в размер на 9.29 млрд. долара.

След положителните резултати акциите на компанията отбелязаха повишение от близо 6% на извънборсовия пазар, добавяйки 1.72 долара към стойността си, до 31.41 долара за брой.

За настоящото фискално тримесечие от компанията прогнозираха приходи в диапазона между 9.45 и 9.55 млрд. долара, на фона на очакванията за 9.39 млрд. долара.

От ръководството на компанията завишиха очакванията си за ръст на приходите за следващата 2008 година в диапазона между 13 и 16%.

Съдействие за положителните резултати оказват значителните инвестиции направени от компанията на развиващите се пазари през последните няколко години, които започват да се отплащат.

Доброто развитие на интернет пазара и нарасналото потребление от интернет доставчиците също съдействат за положителното развитие на най-големият световен производител на рутери.

Някои анализатори изразяваха напоследък притеснения относно това дали компанията ще съумее да продължи да поддържа високите си ръстове от последните тримесечия, като резултатите обориха такива тези.

Компанията работи усилено и в посока на диверсифициране на своя бизнес и се опитва да стане по-малко зависима от пазара на интернет-мрежово оборудване, като през четвъртото тримесечие на миналата година приключи сделката в размер на 3.2 млрд. долара по поглъщане на компанията за интернет запознанства WebEx Communications, както и тази на стойност 830 млн. долара за антиспам компанията IronPort Systems Inc.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg