Citigroup с рекордна загуба в 196-годишната си история

780
Citigroup с рекордна загуба в 196-годишната си история

Най-голямата щатска банка - Citigroup Inc. отчете най-голямата в 196-годишната си история загуба, като кризата на ипотечните пазари е принудила банката да отпише активи на стойност 18 млрд. долара.

Нетната загуба, регистрирана от банката за изминалото четвърто тримесечие, е била в размер на 9.83 млрд. долара, или 1.99 долара на акция, в сравнение с печалба от 5.1 млрд. долара, или 1.03 долара на акция, година по-рано, показват изнесените данни на банката.

Зад огромната по размер загуба на банката е стояло неправилното преценяване на дълбочината на кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, коментират специалисти.

Загубата се оказа значително по-голяма от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха тя да възлезе на 97 цента на акция.

През изминалата година акциите на водещата щатска финансова институция регистрираха спад от близо 47%.

За сравнение, книжата на втората най-голяма по пазарна капитализация банка - Bank of America Corp. са се понижили с 27%, на фона на прогнозираното понижение от 80% в печалбата й за тримесечието.

От Citigroup, основана през 1812 година, намалиха размера на изплащания си дивидент до 32 цента на акция, на фона на досегашното му ниво от 54 цента. Понижението му бе първото от 1998 година насам.

Лоши резултати се очаква да изнесат и останалите водещи щатски финансови институции, като от Merrill Lynch & Co., най-големият щатски брокер, се очаква да изнесат загуба в размер на над 3 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg