Дълъг списък с икономически задачи за следващия президент на САЩ

545
Дълъг списък с икономически задачи за следващия президент на САЩ

Спомняте ли си за каква работа кандидатстваха Джон Маккейн и Барак Обама през миналата година? В момента нещата обаче изглеждат доста по-различни.

В добавка към обичайните президентски задачи, кандидатът, избран през ноември, ще трябва да се бори и с невиждано досега скупчване на финансови проблеми.

Ето и някои от новинарските заглавия през последните седем месеца: "Икономически спад" "Най-високо ниво на прекратените ипотеки от 30 години.", "Правителството поема контрол над ипотечните гиганти Fannie и Freddie", "Упорито високи енергийни цени", "Рязък спад в цените на акциите", "Нарастващ дефицит", "Още долари на данъкоплатците изложени на риск:.

Да не споменаваме и слабия долар, ниското потребителско доверие, нарастващия брой на фалирали банки и такива, които са в затруднено положение, ликвидна криза за най-големия застраховател в страната и финансовото цунами, което изтри от финансовата карта три от петте основни инвестиционни банки.

Едно нещо обаче не се е променило – Овалният кабинет си е все още овален.

Що се отнася до икономиката, четирите основни приоритета на новия държавен глава през 2009 г. би трябвало да бъдат:


Справяне с кризата на жилищния пазар
Демократите и републиканците може да имат различия по отношение на решенията, но и двете партии са съгласни, че проблемите на финансовите пазари ще продължат, докато цените на жилищата не ударят дъно.

Продължителен спад в цените на жилищата и нарастване на броя на прекратените ипотеки, заедно със слабия икономически растеж, могат да подложат под натиск президента да направи нещо повече, за да помогне на изпадналите в затруднение притежатели на ипотеки и на жилищния пазар като цяло. Могат да се появят призиви правителството да започне да изкупува директно ипотеки, спред Робърт Литан от Brookings Institution.

Даване на тласък на икономиката
Ако икономическият растеж продължи да е разочароващ, състоянието на жилищният пазар не се подобри и безработицата нарасне, следващият президент може да се наложи да прибегне към втори кръг от стимули за икономиката. Демократите, между които и сенатор Обама, призовават за подобно нещо, но според политическите наблюдатели това няма да се случи преди 2009 г.

Маккейн призова за продължаване на данъчните облекчения от 2001 и 2003 и за намаляване на корпоративния данък. Обама иска да продължи данъчните намаления за всички, с изключение на тези с високи доходи и предложи множество намаления на данъците за домакинствата с нисък и среден доход.

Да реформира Fannie и Freddie
Основна причина за това финансовият министър Хенри Полсън да постави двата ипотечни гиганта временно под контрола на правителството и да гарантира, че подпомогне капиталовите им нужди е, за да убеди чуждите централни банки, които са големи инвеститори в дълговете на Fannie Mae и Freddie Mac, че ще си получат парите, каквото и да става.

Извънредните правомощия дадени на Министерството на финансите да прави какво смята за добре с двете компании изтичат в края на 2009 г.

Да реформира процеса на регулация и надзор във финансовия сектор
Това е проблем, чието решение като цяло има нужда от подкрепата и на двете партии. В момента разполагаме с една архаична структура по отношение на регулацията на финансовия сектор, която е влязла в действие преди дълго време, след Великата Депресия; тя наистина има нужда да бъде възобновена, каза Хенри Полсън в понеделник. Нужни са големи промени, както и големи правомощия, за да бъдат контролирани финансовите институции, които на са федерални и депозитите им не са застраховани, според Полсън.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg