Дългът на България расте най-бързо в ЕС

3396
Дългът на България расте най-бързо в ЕС

Съотношението държавен дълг към БВП на страните от еврозоната в края на първото тримесечие е на ниво от 91.7 на сто, става ясно от данни на Евростат. Тримесечие по-рано то бе с 1% по-ниско.

В ЕС съотношението намалява до 84.8 на сто спрямо 85.3% в края на 2015 г.

В сравнение с година по-рано, дългът към БВП на страните от еврозоната пада от 93 на 91.7 на сто, докато на 28-те страни членки на ЕС – от 88.1 на 84.8 на сто.

Страните с най-високо съотношение в ЕС са Гърция и Италия, съответно 176.3 и 135.4 на сто, както и Португалия – 128.9%. Най-ниско ниво за задлъжнялост има Естония – 9.6 на сто, както и Люксембург – 21.8 процента.

Въпреки заема от 2 млрд. евро, изтеглен от правителството ни през март тази година, както и общо до 5.3 млрд. лв. нов дълг, който страната ни може да поеме за 2016 г., съотношението дълг/БПВ на България остава третото най-ниско в ЕС – 30.3 на сто.

Дългът през първото тримесечие бе поет, за да се покрие планираният бюджетен дефицит, за да се обезпечи финансирането на падежиращ дълг, а също и за буфер, който страната ни да има с оглед започналите вече стрес тестове у нас.

Малко по-високо ниво на съотношението дълг/БПВ от България имат Румъния, Латвия, Дания и Литва.

Спрямо тримесечие по-рано общо 16 от членовете на ЕС са увеличили дълга си, 11 отчитат спад, докато без изменение е само Португалия.

Най-голямо повишение на съотношението дълг/БПВ се отчита в България (+3.6%), както и в Белгия и Италия – 3.2 и 2.7 на сто. Най-бързо показателят намалява в Литва, където е отчетен спад от 2.7%.

Спрямо година по-рано 13 от членовете на ЕС увеличават съотношението си, а 14 го намаляват. Не се отчита изменение единствено при Италия. Най-бързо расте дълг/БПВ при Гърция и Финландия, а най-много се понижава в Ирландия (-16.7%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg