Дългът на Италия - вече по-рисков от нашия

847
Дългът на Италия - вече по-рисков от нашия

Застраховката на държавния дълг на Италия вече е по-скъпа, отколкото на България и Румъния, пише днес в електронното си издание американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Въпреки рейтинга АА- на агенция Fitch, италианските петгодишни суапове срещу кредитен риск (credit default swaps) струват 289 000 долара за 10 милиона долара дълг, докато за България сумата е доста по приемлива - 247 000 долара, а също и за Румъния - 265 000 долара, отбелязва бизнес изданието.

Вчера лихвите по 10-годишните италиански ДЦК надхвърлиха 6%.

Това дава представа как официалните рейтинги се определят произволно. И двете страни (България и Румъния - бел. ред.) имат рейтинг, който е с шест степени по-нисък от италианския - ВВВ- (лат. букви). Иронията обаче е още по-голяма.

Злочестините на Италия в крайна сметка се дължат на ефекта на "заразата", а той пък е породен от неспособността на политиците в еврозоната да овладеят гръцката дългова криза.

Освен това Deutsche Bank отбелязва, че банките в България и Румъния много по-пряко зависят от конюнктурата в Гърция, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Италианският външен дълг беше огромен още при присъединяването на страната към ЕС, но е нараснал значително след това, коментира и финландският в-к „Уутиспайва Демари". Дългът на страната все още е двойно по-голям от средното за европейска страна и стига 120 % от БВП на страната.

Само правителството на Романо Проди приемаше дългът на страната сериозно. Десните популистки политики на правителството на Силвио Берлускони в продължение на повече от 10 години доведоха икономиката на страната до задънена улица.

Във вторник еврото падна под 1.39 долара за евро, а лихвите по кредитирането на Италия, Португалия и Испания нараснаха. Виновен за това е г-н Берлускони.

Финансовият министър от неговото правителство, Джулио Тремонти, опита да ограничи разходите, но незабавно беше атакуван от медийната империя на Берлускони.

Ако премиерът опита да уволни отговорния си финансов министър при тази ситуация, няма да е чудно, че никой не иска да дава пари на подобен дом на луди.

Европейските страни не могат да спасят Италия, италианците трябва да направят това сами. Това изисква отговорна политика и вероятно бърза смяна на премиера.
 

Източник: БТА, Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg