Дългосрочните ефекти от "кеш срещу таратайки" са неясни

900
Дългосрочните ефекти от

Сделките са сключени, новите автомобили вече са в гаражите или са измити и приготвени за доставка до купувачите. Изготвянето на окончателна оценка на последствията от програмата "кеш срещу таратайки", струвала 3 млрд. долара, обаче ще отнеме повече време от няколко седмици или дори месеца, пише в електронното си издание в. Detroit News.

Според предварителната оценка на Съвета на икономическите съветници към Белия дом програмата е помогнала да се създадат или запазят 21 000 работни места, след като за краткия си живот от едва четири седмици накара автомобилостроителните компании да увеличат производството и да въведат допълнителни смени.

Колко дълго обаче ще продължи въздействието на програмата и ще продължат ли американците да купуват?

Чрез програмата, която продължи по-малко от месец, правителството направи опит да активизира търсенето на автомобилния пазар, раздавайки премии от 3 500 до 4 500 долара на собствениците на стари автомобили с голям разход на гориво, които купят нов, по-икономичен модел.

По схемата до вчера сутринта са били продадени 625 000 автомобила с премии за общо 2.58 млрд. долара. Официално програмата приключи днес сутринта в 3 ч. българско време. Според прогнозите на Съвета от икономически съветници към Белия дом програмата ще доведе до нарастване на икономиката с 0.3 до 0.4 на сто през третото тримесечие.

Съветът обаче признава, че тя е накарала американци, които и без това са планирали скоро да си купят кола, да го направят през този месец. "Промяната на периода, през който ще се отчете засилено търсене, е безценна, когато икономиката е в рецесия, тъй като в бъдеще вероятно положението на пазара на труда ще се подобри", посочват съветниците.

Следващото предизвикателство пред производителите е да задържат производството на вече повишеното равнище и през четвъртото тримесечие, напълвайки поизпразнените складове.

Вчера рано сутринта над 20 000 търговци на автомобили изпратиха заявки за изплащане на премии за закупените стотици хиляди автомобили и компютърната система, която обслужва програмата, блокира за няколко часа заради твърде силния трафик. Съотношението на продажбите, които "голямата детройтска тройка" е отчела по програмата, е под пазарния им дял. Общо трите компании - General Motors, Chrysler и Ford - са продали едва 41 на сто от закупените през този месец автомобили, което е с 4.1 на сто под общия им пазарен дял.

Основната причина чуждестранните автомобилостроители да се представят по-добре от американските е, че те "правят по-малки автомобили", посочват експерти. General Motors и Chrysler пострадаха и от факта, че трябваше на спрат голяма част от производствените си мощности през летните месеци докато бяха в процедура по фалит, което доведе до недостиг на някои от моделите им с нисък разход на гориво.

Сред 10-те модела автомобили, които се купуваха най-много по програмата, 54 на сто са произведени в САЩ, но част от тях - от чуждестранни компании, съобщи министерството на транспорта. Въведените подобни програми в други страни, например Германия, се погрижиха да донесат полза на местните автомобилостроителни компании, отбелязва изданието.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg