Дългосрочните инвестиции в Китай с повишение от 26.9% за десетте месеца до октомври

513
Дългосрочните инвестиции в Китай с повишение от 26.9% за десетте месеца до октомври

Дългосрочните инвестиции в Китай са се повишили с 26.9%, до 1.2 трлн. долара за първите десет месеца на годината, посочиха изнесени днес официални данни. Те повишиха очакванията на инвеститори и анализатори за увеличаване на политическия натиск върху страната за по-нататъшна валутна либерализация.

Ръстът на показателя превиши средните очаквания на анализаторите, прогнозирали повишение от 26.4% за посочения период.

За сравнение, ръстът на показателя от началото на годината до септември възлезе на 26.4%, сочат още статистическите данни.

Резултатът повиши и средните очаквания на анализаторите, че централната банка ще вдигне за пореден път равнището на краткосрочните лихви, в усилията си да охлади "нагорещената" китайска икономика. Към момента нивото им е от 7.29% на годишна база.

Нивото на лихвите е при деветгодишен максимум, като от началото на годината те са повишени с 1.17 процентни пункта. За сравнение, нивото на лихвите в Япония е 0.5% на годишна база, докато това във Великобритания е 5.75%.

Повишението на дългосрочните инвестиции в страната само през октомври е било над 30% на годишна база, стана ясно още от изнесените статистически данни.

Инвестициите в стоманодобивната индустрия са се повишили с 33% за първите десет месеца на годината, а тези за добив на минерали с 54%, сочат още данните.

Притесненията идват на фона на изразените от близо две трети от китайските компании мнения, че са със свръх капацитет.

Паричното предлагане в страната се е повишило с 18.5% от началото на годината, което подхранва инфлацията, на фона на заявените намерения от китайската централна банка за 16%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...