Дълговете на американските фермери рязко се покачват

987
Дълговете на американските фермери рязко се покачват

© снимка: Pixabay

Задълженията на американските фермери се повишават рязко и достигат нивата от земеделската криза през 80-те години на миналия век, съобщава Reuters, цитирайки данни на Американското министерство на земеделието. Те показват, че общият размер на дълга на земеделските производители в страната достига 409 милиарда долара в сравнение с 385 милиарда година по-рано. На годишна база ръстът е с 6.2 на сто.

Американското селско стопанство е поставено под серизоно напрежение, подобно на това отпреди три десетилетия. Тогава основните причини за кризата бяха свързани със свръхпроизводството, ембаргото върху износа на зърно за Съветския съюз и последвалия рязък спад в цените на земеделските продукти. Днес ситуацията в много отношения е подобна.

Цените на суровините вървят надолу вече няколко поредни години, тежките природни бедствия се отразяват негативно на реколтата, а търговската политика на Доналд Тръмп изолира американските фермери от ключови пазари като китайския.


"През последните пет години дългът на земеделските производители нараства с по-високи темпове от нормалното. От 2013 година насам той набъбна с над 30% и достигна нива, които не сме наблюдавали от 80-те години насам", заяви земеделският министър на САЩ Сони Пърдю пред комисията по земеделската политика в Конгреса.

Той добави, че благодарение на високите цени на земеделската земя съотношението на дълга спрямо активите на фермерите остава стабилно на ниво около 13.5 на сто. Ниските лихвени проценти също допринасят за сравнително достъпното финансиране на сектора със заемен капитал. Но въпреки това рязкото покачване на задърженията може да направи земеделските производители по-уязвими в бъдеще, предупреждава Пърдю.

През 80-те години на XX век хиляди ферми в Съединените щати фалират заради ниските цени на суровините, които не могат да покрият лихвените плащания по изтеглените заеми за покупка на земя и техника. 

Главният икономист на американското земеделско министерство Робът Йохансон заявява пред Reuters, че ако цените на земеделската земя започнат да падат, фермерите в страната ще бъдат поставени под огромен финансов натиск. Но, по думите му, засега няма сигнали за подобна тенденция.

През втората половина на 2018 година обаче приходите на земеделските производители продължават да се понижават, а условията по новите заеми стават все по-тежки. За банкерите основното притеснение е свързано с потенциалните масови разпродажби на земеделски земи, които от своя страна могат да отключат по-мащабен срив в цените.

Администрацията на Тръмп планира отпускането на финансова помощ в размер на 12 милиарда долара за земеделските производители в страната, с която да бъдат компенсирани негативните ефекти от търговския конфликт с Китай. Според Сони Пърдю към момента вече са отпуснати над 8 милиарда от тези средства. През 2019 година обаче не се предвижда отпускането на нови "спасителни" траншове, каза още той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg