Дания пое председателството на ЕС

752
Дания пое председателството на ЕС

Дания, една от малкото европейски страни, които в момента са с левоцентристко правителство, от днес поема ротационното председателство на ЕС.

Тя е твърдо решена да наложи дискусии между всичките му 27 страни за решаване на кризата в еврозоната, на която тя не е член, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Кралството с население 5,6 милиона души на теория ще бъде на фронтовата линия в борбата с кризата на еврото, но има риск да бъде маргинализирано като другите девет страни членки, сред които Великобритания, които не са въвели единната валута.

"Напълно разбирам, че 17-те страни от еврозоната имат нужда да вземат някои решения помежду си", заяви датската министър-председателка социалдемократ Хеле Торнинг-Шмит. Обаче е в интерес на френско-германския дует да държи 27-те страни заедно и да се консултира с всички тях, когато тези решения го касаят, защото в тези кризисни времена трябва да имаме вяра в институциите си, подчерта тя.

След отхвърлянето на Договора от Маастрихт с референдум през 1992 г., Копенхаген подписа през 1993 г. негова олекотена версия с четири изключения, които разрешават на Дания да не участва във важни области като отбраната или общата валута. Тези изключения, разбира се, ще бъдат спазвани, но Дания ще председателства и срещите по тези проблеми, отбеляза датският министър по европейските въпроси Николай Вамен. Хеле Торнинг-Шмит увери, че Дания ще се постарае да е "мост между 17-те и 27-те", за да не се задълбочи пропастта между еврозоната и страните от ЕС извън нея.

Тази задача ще е трудна, тъй като авторитетът на ротационното председателство запада, след като Договорът от Лисабон учреди поста постоянен председател на Европейския съвет, а Великобритания напусна масата за преговори на 9 декември, което усили заплахата от разпадане на Европа. Вамен заяви, че би желал Великобритания да остане "много активен член на европейското семейство" и отбеляза, че "ще трябва да се намерят конкретни решения на конкретни проблеми".

Дания ще трябва също така да стане арбитър на традиционно многобройните разногласия в бъдещите преговори по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Тези преговори не плашат Торнинг-Шмит. Тя заяви, че договарянето е "датски специалитет" и припомни, че нейното правителство е трипартийна коалиция от социалдемократи, социалисти и социаллиберали. Датското председателство ще си постави за цел и създаването на нови работни места и подобряване на растежа с инвестиране във възобновяеми енергоизточници. Копенхаген ще се постарае също да създаде нови възможности за европейските компании с договаряне на търговски споразумения с Япония, Канада, Индия и Тунис.

По останалите въпроси програмата на Дания като цяло е продължение на тази на досегашния ротационен председател Полша, например по-добрата интеграция на общия пазар чрез развиване на европейските транспортни инфраструктури и създаването на дигитален общ пазар.

Друг приоритет ще е продължаването на усилията за подобряване на граничния контрол на ЕС и овладяване на имиграцията. Дания има една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, въведена от предишни десни правителства под натиска на популистката Датска народна партия. Тази политика бе променена само отчасти от левоцентристкото правителство на Хеле Торнинг-Шмит.
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg