Дания пое председателството на ЕС

777
Дания пое председателството на ЕС

Дания, една от малкото европейски страни, които в момента са с левоцентристко правителство, от днес поема ротационното председателство на ЕС.

Тя е твърдо решена да наложи дискусии между всичките му 27 страни за решаване на кризата в еврозоната, на която тя не е член, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Кралството с население 5,6 милиона души на теория ще бъде на фронтовата линия в борбата с кризата на еврото, но има риск да бъде маргинализирано като другите девет страни членки, сред които Великобритания, които не са въвели единната валута.

"Напълно разбирам, че 17-те страни от еврозоната имат нужда да вземат някои решения помежду си", заяви датската министър-председателка социалдемократ Хеле Торнинг-Шмит. Обаче е в интерес на френско-германския дует да държи 27-те страни заедно и да се консултира с всички тях, когато тези решения го касаят, защото в тези кризисни времена трябва да имаме вяра в институциите си, подчерта тя.

След отхвърлянето на Договора от Маастрихт с референдум през 1992 г., Копенхаген подписа през 1993 г. негова олекотена версия с четири изключения, които разрешават на Дания да не участва във важни области като отбраната или общата валута. Тези изключения, разбира се, ще бъдат спазвани, но Дания ще председателства и срещите по тези проблеми, отбеляза датският министър по европейските въпроси Николай Вамен. Хеле Торнинг-Шмит увери, че Дания ще се постарае да е "мост между 17-те и 27-те", за да не се задълбочи пропастта между еврозоната и страните от ЕС извън нея.

Тази задача ще е трудна, тъй като авторитетът на ротационното председателство запада, след като Договорът от Лисабон учреди поста постоянен председател на Европейския съвет, а Великобритания напусна масата за преговори на 9 декември, което усили заплахата от разпадане на Европа. Вамен заяви, че би желал Великобритания да остане "много активен член на европейското семейство" и отбеляза, че "ще трябва да се намерят конкретни решения на конкретни проблеми".

Дания ще трябва също така да стане арбитър на традиционно многобройните разногласия в бъдещите преговори по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Тези преговори не плашат Торнинг-Шмит. Тя заяви, че договарянето е "датски специалитет" и припомни, че нейното правителство е трипартийна коалиция от социалдемократи, социалисти и социаллиберали. Датското председателство ще си постави за цел и създаването на нови работни места и подобряване на растежа с инвестиране във възобновяеми енергоизточници. Копенхаген ще се постарае също да създаде нови възможности за европейските компании с договаряне на търговски споразумения с Япония, Канада, Индия и Тунис.

По останалите въпроси програмата на Дания като цяло е продължение на тази на досегашния ротационен председател Полша, например по-добрата интеграция на общия пазар чрез развиване на европейските транспортни инфраструктури и създаването на дигитален общ пазар.

Друг приоритет ще е продължаването на усилията за подобряване на граничния контрол на ЕС и овладяване на имиграцията. Дания има една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, въведена от предишни десни правителства под натиска на популистката Датска народна партия. Тази политика бе променена само отчасти от левоцентристкото правителство на Хеле Торнинг-Шмит.
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...