Държавните инвестиционни фондове активни на M&A пазара

1319
Държавните инвестиционни фондове активни на M&A пазара

Обявените в световен мащаб сделки по сливания и придобивания (M&A), в които са участвали държавни инвестиционни фондове и компании, възлизат на 12.5 млрд. долара за второто тримесечие, информира Reuters.

За сравнение стойността на тези M&A сделки е била 1.1 млрд. долара през първото тримесечие на настоящата година.

Броят на сделките се е увеличил до 33 през второто тримесечие, в сравнение 24 за периода януари-март.

За първия месец и половина от третото тримесечие държавните инвестиционни фондове са сключили 13 M&A сделки на обща стойност 2 млрд. долара. Фондовете са били купувачи в шест от сделките, които са на стойност 590 млн. долара.

На върха на бума през първото тримесечие на 2006 г. държавните инвестиционни фондове са сключили 35 сделки на стойност 45.7 млрд. долара.

След слабото представяне по време на финансовата криза много държавни инвестиционни фондове пренасочиха фокуса си от инвестициите в чужбина към влагането на средства в активи на местния пазар или в "стратегически" чуждестранни активи, като хранителни и енергийни продукти, които пасват на националната икономическа политика.

През последната година държавните фондове също така увеличават портфейлите си на традиционните развиващи се пазари, както и на развиващите се пазари, където ликвидността и капитализацията на компаниите са доста по-малки от другите подобни (т. нар. frontier markets), като някои от тях инвестират в дългосрочни инфраструктурни или ресурсни проекти.

Данни на Thomson Reuters показват, че дяловете в британски и континентални Европейски публични компании, притежавани от държавни инвестиционни фондове, бележат лек спад от началото на 2010 г. след силни покачвания през 2009 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg