Държавните инвестиционни фондове - новата финансова сила

663
Държавните инвестиционни фондове - новата финансова сила

Обемът от акумулирани средства от държавните инвестиционни фондове им позволи да станат новата финансова сила на света. Според изследване на американската организация Global Insight общият обем на активите на държавните инвестиционни фондове достигат 3.5 трлн. долара през 2007 г. С подобни показатели държавните инвестиционни фондове се превърнаха в новата мощна сила на финансовите пазари, пише руският делови ежедневник "Взгляд".

През последните три години средствата им нарастват с 24% за година. Ако темпът се задържи стабилен, то през 2015 г. капиталът на фондовете ще достигнат БВП на САЩ.  

Като цяло ръстът идва от развиващите се страни, чието богатство се увеличава, благодарение на високите цени на енергийните източници. Парите от тях се инвестират зад граница с една цел – да заработят добра доходност.

Сред тях, както съобщава AFP, ръстът на инвестициите на държавните фондове създават опасения, че правителствата ще използват подобни фондове в качеството им на инструменти за политически натиск.

Global Insight отбелязва, че държавните фондове са променили и природата на отношенията между развитите и развиващите се страни.

„Притежавайки огромен финансов ресурс, държавните инвестиционни фондове се превърнаха в новите могъщи брокери, отстранявайки по пътя хедж фондовете, както и частните компании,“ коментира ръководителят на отдела по оценка на риска в Global Insight, Ян Рендолф.

Според данните на Global Insight фондовете са инвестирали през 2007 г. 80 млрд. долара само във финансови компании от САЩ. В частност, държавният фонд на Абу Даби вложи 7.5 млрд. долара в американската банка Citigroup.

Освен това банката получи и други 6.8 млрд. долара от сингапурски инвестиционен фонд. Подобни инвестиции имат роля като стабилизиращ фактор за световните финансови пазари половин година назад.

В световен мащаб 93% от всички инвестиции са насочени към западния финансов дектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg