Датският пенсионен фонд реализира 26% доходност за 2011 г.

1823
Датският пенсионен фонд реализира 26% доходност за 2011 г.

Малцина сигурно са чували за датски хедж-фонд на име Allmän tilläggspension (ATP).

Тези, които се интересуват от инвестиции обаче, може би не е лошо да го проучат, тъй като доходността му за 2011 г. е доста сериозна.

ATP на практика е датският национален пенсионен фонд, който обаче развива дейност като типичен хедж-фонд, при това доста успешен.

От Financial News информират, че задълженията на ATP, или общата сума пенсии, които е обещал да изплати, са нараснали с 16 млрд. евро, в резултат на падащите лихвени проценти в Европа.

Благодарение на разумните си инвестиции обаче ATP успява да реализира 16.8 млрд. евро, или 26% доходност.

Заради скока в задълженията му, нетната доходност на фонда на практика е 500 млн. евро.

Фондът, който се управлява от човек на име Ларс Роде, има хеджираща стратегия, която е малко трудна за обяснение. Според Лиз Фюти от aiCIO, ATP е разделен на пет части, които се инвестират според определен рисков бюджет вместо да се стреми към инвестиции в класове активи.

Инвестициите са силно диверсифицирани. Загубите от инвестициите в акции се компенсират от печалбите от инвестициите в облигации, имоти и суровини .

Дори Фюти обаче признава, че не е 100% сигурна как работи стратегията на Роде.

Факт е обаче, че тя е успешна. Роде поема управлението на фонда през 1998 г. От 2005 г. насам фондът реализира доходност от над 4% всяка година с изключение на 2008 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg