Дават 10 хил. долара на служители да напуснат Силициевата долина

909
Дават 10 хил. долара на служители да напуснат Силициевата долина

© Pixabay

Каква е цената да накарате технологичен специалист да напусне Силициевата долина? Нов стартъп смята, че 10 хил. долара ще са достатъчни.

Новосъздадена компания MainStreet, която е базирана в Сан Хосе, Калифорния, има интересна идея.

Тримата съоснователи на стартъпа, които са бивши служители на Google, искат да се справят с пренаселеността в региона на Санфранциския залив, поради което излизат с една проста идея: Защо да не платим на хората да живеят там, където искат, в градове с по-достъпни цени?


„Силициевата долина стана прекалено скъпа за много семейства”, казва един от оснивателите Дъглас Лъдлоу, цитиран от местната станция KGO. „Човек се конкурира с милиардери и милионери”, казва той.

Цените за настаняване в Силициевата долина, чийто най-голям град е Сан Хосе, са сред най-високите в САЩ. Гражданите там плащат средно по 2 300 долара на месец за жилище. В Сан Франциско сумата възлиза средно на 2 000 долара месечно. 

Така предлагането на конкурентни заплати, които да позволяват на служителите да живеят конфортно, се превръща в доста трудно начинание за компаниите, различни от гиганти, като Goolge и Facebook, пише Business Insider. 

Мисията на MainSteet е да помага на малки и средни предприятия да си позволят назначаването на талантливи служители. Фирмите могат да наемат MainStreet за намирането на работници в Силициевата долина, като компанията предлага еднократна стипендия от 10 хил. долара за релокация и започване на работа от дистанция в притежавани от MainStreet споделени офисни площи, позиционирани извън зоната на Санфранциския залив. 

MainStreet също така обучава работници как да комуникират с новите си работодатели чрез видео конферентна връзка.

Целта на компанията е да предлага монолитни офисни площи за споделена работа, разпръснати из територията на САЩ, като първият обект се очаква да отвори врати в Сакраменто в началото на следващата година.

Все повече жители на региона на Санфрациския залив се местят в Сакраменто. През 2017 г. 24 хил. души са сторили това, докато през миналата година броят им скача до 27 хил. души.

Има две основни изисквания за предоставяне на стипендията от 10 хил. долара.

Първо, работникът получава парите след първата година от своето назначение. Ако бъдат уволнени преди този срок, компанията предлага като компенсация здравно осигуряване за цялото семейство на служители и месечна стипендия от 5 хил. долара в рамките на до три месеца.

Освен това, MainStreet помага за намирането на ново работно място.

Другото условие е, че програмата за отпускане на 10 хил. долара приключва в началото на декември. Компанията ще използва данните от следващите две седмици, за да види колко служители от региона на Санфранциския залив реално са заинтересовани от предложението да работят от други градове.

След тази дата MainStreet ще продължи да помага на компаниите да назначават служители, които искат да се преместят в градове с по-достъпни цени. Освен това фирмата цели да привлече и служители, които вече живеят в градове, различни от зоната на Силициевата долина.

Как служителите станаха коректив на Силициевата долинаНа сцената вече има един нов вид активизъм

В миналото програми, плащащи на хора за релокация и работа от дистанция показват спорен успех.

През март 2017 г. технологичната компания от Силициевата долина Zapier предлагаше 10 хил. долара за покриване на разходите за преместване на нови служители, които доброволни искат да напуснат региона.

Към края на юни 2017 г. изпълнителният директор на компанията посочи, че нито един служител не се е възползвал от това предложение. От тогава до сега едва четирима души са приели офертата.

Градските управи имат доста по-добри постижения, когато говорим за подобни схеми.

През миналата година Тулса, Оклахома, предложи 10 хил. долара за релокиране на работници, искащи да живеят и работят там поне за година.

Освен пари в брой, желаещите получават намаление за наем на напълно обзаведен апартамент и достъп до споделени офисни площи.

Програмата получи над 10 хил. молби, но беше предназначена за едва 100 места. През тази година градската управа разшири програмата до 250 места.

Целта на MainStreet обаче не е да вдъхва живот на по-малки градчета, а да помага на малките стартъпи да се конкурират с големите конгломерати за талантливи служители.

Служител в Сан Франциско печели средно по 130 хил. долара на година, докато за сходен начин на живот на други места, като Бостън или Сиатъл, ще са нужни 100 хил. долара.

Ако неравенството в региона на Силициевата долина бъде намалено, то и няма да се налага служителите да се релокират на други места.

„В дългосрочен план се надяваме, че никога няма да се наложи да напускаме дома си, за да започнем добра работа. Мислим, че това е изпълнимо”, добавят от MainStreet. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg