Давос не очаква нова глобална рецесия

1484
Давос не очаква нова глобална рецесия

© снимка: Pixabay

Глобалната икономика може да се задъхва и дори леко да се препъва, но едва ли ще падне. Около тази теза се обединиха инвеститори, икономисти и банкери по време на Световния икономически форум в Давос, пише Bloomberg.

Повечето от тях са на мнение, че икономическата експанзия действително отчита сериозно забавяне през последните години, но то не е достатъчно, за да предизвика рецесия.

"Да, забавяне има, но все още има и растеж. Вероятността за нова рецесия тази година, ако изключим опасността от някакъв мащабен инцидент или грешка, е сравнително малка", казва бившият шеф на Швейцарската централна банка и настоящ вицепрезидент на BlackRock Inc. Филип Хилдебранд.

През последните няколко месеца волатилността на финансовите пазари се повиши, а много от борсовите индекси регистрираха понижения.

Основните причини за безпокойството на инвеститорите са опасенията от ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, несигурността около брекзит и блокирането на американската администрация заради разногласията между републиканци и демократи по темата за държавния бюджет.


"В крайна сметка, кой е прав? Дали пазарите, които очакват рецесия и влошаване на икономическата среда, или статистиката, която показва увеличаване на заплатите и на заетостта и ръст на имотния пазар? Със сигурност няма как и двете да са верни", категоричен е изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат, който участваше в един от дискусионните панели на форума в Давос.

Оптимистичната гледна точка, че "чашата е наполовина пълна" се поддържа и от Международния валутен фонд, който по-рано тази седмица публикува аткуализираната си прогноза за ръста на глобалната икономика.

За тази година институцията очаква ръст на световния брутен вътрешен продукт с 3.5%, което е най-ниското ниво от 2016 г. насам. Според икономистите на фонда, темповете на растежа в САЩ и Китай ще останат без промяна, докато на повечето други места по света те ще се засилят.

"Изводът е, че след две години на изключително силна експанзия, икономиката очаквано регистрира известно забавяне и покачване на рисковете. Дали това означава, че се задава нова рецесия? Отговорът е "не", смята управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Състоянието на най-богатите расте с по 2.5 млрд. долара на денOxfam призова правителствата да вдигнат данъците на корпорациите и на най-богатите хора в света, за да се борят със засилващото се неравенство


Един от най-големите рискове в момента е свързан с Китай и по-конкретно с усилията на китайското правителство да смекчи негативните ефекти върху икономиката и да запази възходящия й тренд.

Последните статистически данни показаха, че през 2018 г. китайската икономика е регистрирала най-слабото си увеличение от 1990 г. насам, на фона на опитите на управляващите да ограничат свръхкредитирането и мащабните инфраструктурни инвестиции.

"В момента Китай се намира по средата на един много труден преход и аз мисля, че засега се справя много добре, независимо от това, че икономиката им пострада от повишаването на американските мита и търговската война с Вашингтон", заявява пред Bloomberg бившият член на Управляващия борд на Bank of England Адер Търнър.

На форума в Давос присъства и вицепрезидентът на Китайската регулаторна комисия по ценните книжа Фанг Цинхай, който изтъкна, че търговските противоречия със Съединените щати до този момент не са се отразили върху дългосрочната траектория на китайската икономика и че изходът от ситуацията едва ли ще бъде катастрофален.

Делегатите на Световния икономически форум обаче изтъкват и още един сериозен риск - опасността от твърде бързо повишение на лихвените проценти и прекалено агресивно затягане на монетарната политика от страна на централните банкери.

Тези страхове бяха потушени до известна степен след последното изказване на управителя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който заяви, че оттук нататък институцията ще бъде по-търпелива и няма да бърза с увеличаването на лихвите. През 2018 г. Фед предприе четири повишения на основния лихвен процент.


Топ 5 на най-богатите американци притежават 415 млрд. долараТова е повече от 2% от БВП на САЩ


Милиардерът Рей Далио - основател на хеджфонда Bridgewater Associates LLC, дори прогнозира, че в някои от водещите световни икономики съществува вероятност от разхлабване на монетарната и на фискалната политика в отговор на влошаващите се макроикономически показатели. Според него тази вероятност в момента не е "калкулирана" в достатъчна степен от пазарните участници.

Далио обаче е на мнение, че централните банкери по света вече не разполагат с достатъчно мощен "арсенал" за действие, в случай че настъпи нова голяма рецесия, тъй като лихвите, така или иначе, са близо до дъното.

"Най-голямото ми опасение е свързано с ограничения потенциал на монетарната политика, която е един от най-ценните ни инструменти. Особено на фона на настоящото политическо и социално противопоставяне. Евентуалният нов низходящ икономически цикъл може да нанесе много щети", казва още той.

Подобно мнение изрази и бившият президент на UBS Аксел Вебер. Според него Европейската централна банка пропусна шанса си за затягане на монетарната политика.

Като цяло обаче по коридорите на конферентните зали в Давос преобладават оптимистичните оценки и прогнози. Безработицата в САЩ, която се намира на 50-годишно дъно, и силното потребителско търсене стоят в основата на позитивните очаквания на повечето инвеститори, икономисти и банкери.

Bloomberg обаче припомня, че преди 10 години делегатите на Световния икономически форум не успяха да предвидят настъпващите събития. Тогава те отново твърдяха, че рецесията е много далече, но само няколко месеца по-късно световната финансова криза вече беше в разгара си.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg