Дебат за бъдещето на СТО в Европарламента

382
Европейският парламент ще обсъди днес мерки за повече отвореност и ефективност на Световната търговска организация (СТО). Едно от предложенията на италианската депутатка Cristiana Muscardini от Съюза за Европа на нациите е създаване на парламентарна асамблея на СТО. Нейният доклад предлага също да се актуализират понятията "развити" и "развиващи се" страни.

По мнението на Cristiana Muscardini дошло е времето за сериозна и балансирана дискусия за реформа от институционална гледна точка на СТО, "да направим организацията по-ефективна и демократична". Това, според нея, потвърждава значението на търговията като механизъм за ефективен растеж и развитие, особено на най-бедните страни.

Докладът на италианската депутатка предлага създаване на парламентарна асамблея на СТО, съставена от членове на парламентите на страните членки. Това би могло да помогне за отварянето на организацията и да я направи по-солидна, както и да привлече вниманието на парламентите към търговските теми. ЕП вече подкрепя парламентарната конференция за СТО, съфинансирана от ЕП. По думите на Cristiana Muscardini Европарламентът иска да погледне по-надалеч и да работи за по-демократична и ефективна СТО.

В документа се подчертава, че кръгът от преговори Доха, започнал през 2001 г., трябва да бъде завършен, за да се помогне на развиващите се страни. В същото време докладът изтъква, че някои облекчения се дават на развиващите се страни, между тях и на Китай, Индия и Бразилия. Според авторите на доклада тези страни вече имат малко общи неща с по-малко развитите и по-бедни страни. Докладът настоява за по-ясно групиране на страните на базата на икономически показатели.

Парламентът ще дебатира още днес дали е необходимо по-тясно сътрудничество между СТО с други организации, като например Световната банка, Международната организация по труда и агенциите на ООН за прехрана и развитие. Според доклада СТО трябва да работи в съгласие с агенциите на ООН за гарантиране на това, че търговските правила са в синхрон със законодателството за човешките права и със социалните и екологичните стандарти.

Постигането на необходимия за взимане на решение на СТО консенсус е доста трудно при наличието на 151 страни членки с различни проблеми. Cristiana Muscardini иска да запази принципа на консенсус като ключов, но в същото време настоява за приемането на нови методи, за да може да се стигне до съгласие в някои основни области.

Докладът вече бе одобрен от колегите на Muscardini в комисиите по международна търговия, развитие и икономически въпроси.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg