Дебат за Косово в Европейския парламент

381
Дебат за Косово в Европейския парламент

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с Комисията и Съвета последиците от едностранната декларация за независимост от Косово в неделя, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Словенският министър на външните работи Димитрий Рупел каза, че сега е много важно Сърбия да не прекъсва пътя си към Европейския съюз с реакциите си относно декларацията и признаването на независимостта на Косово. Противопоставянето от страна на Сърбия на мисията на ЕС в Косово не е разбираемо, защото тази мисия ще бъде най-вече от полза на сръбското население там, добави той и призова Европейският съюз, като най-успешната мирна организация в света, да отвори "вратите и прозорците си за Западните Балкани и Косово."

Според него е дошло времето за истински диалог между сърбите и албанците в Косово, между Сърбия и Косово, между Сърбия и ЕС.

Комисарят по разширяването Оли Рен наблегна на доброто сътрудничество със Западните Балкани. Косово обяви независимостта си по достоен начин, като се ангажира да зачита правата на косовските сърби, каза той и подчерта, че Европейската комисия заклеймява използването на насилие и призовава всички в региона да запазят спокойствие за поддържане на стабилността.

Няколко държави членки признаха Косово, припомни Рен и добави, че очаква останалите да последват със свои темпове. Той каза, че Комисията ще подкрепи изграждането на институциите в Косово и ще насърчи политическото му развитие, като на 5 март ще предложи конкретни мерки за региона. Също така Комисията работи за организирането на донорска конференция. "Зная, че това е труден момент за Сърбия, осъзнавам историческата важност на Косово за сръбския народ, но нека обърнем поглед към бъдещето, а бъдещето на Сърбия е в Европа," каза той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg