Дефицитът по текущата сметка на САЩ нараства

886
Дефицитът по текущата сметка на САЩ нараства

Дефицитът по текущата сметка на САЩ е нараснал рязко през третото тримесечие до 108 млрд. долара в сравнение с 98 млрд. долара през второто тримесечие, показаха днес данни на Министерството на търговията.

Увеличението на дефицита през второто тримесечие се дължи на по-големия дефицит свързан със стоките.

Дефицитът по текущата сметка възлиза на 3.0% от БВП, в сравнение с 2.8% във второто тримесечие, което е най-малкият процент от първото тримесечие на 1999 г.

Дефицитът достига своя връх на ниво от 6.5% от БВП през четвъртото тримесечие на 2005 г.

Световната търговия започва да се възстановява след световната финансова криза. В резултат на това, по-нататъшен прогрес свързан със значителното свиване на дефицита вероятно ще бъде постигнат по-трудно.

Въпреки това, слабият долар увеличи износа на САЩ. Търговският дефицит по стоките и услугите неочаквано се свива през октомври.

За да отбележат по-голям напредък американците ще трябва да пестят и да инвестират повече и да потребяват по-малко, докато Европа, Япония и развиващите се икономики като Китай ще трябва да разчитат по-малко на износа си към САЩ и повече на търсенето на местно ниво, което да допринася за икономическия им растеж.

Чужденците са продали държавни облигации за 9.2 млрд. долара през третото тримесечие след продажбата на книжа за 22.8 млрд. долара през второто тримесечие.

Чужденци също така са закупили щатски ценни книжа за 24.7 млрд. долара през третото тримесечие в сравнение с 13.9 млрд. долара през второто тримесечие.

Преките инвестиции на САЩ в чужбина са нараснали с 62.7 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение с ръст от 47.4 млрд. долара в предходните три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg