Делът на САЩ в световната икономика изпревари този на ЕС

1385
Делът на САЩ в световната икономика изпревари този на ЕС

© Pixabay

През 2018 г. общият размер на световния брутен вътрешен продукт възлиза на 72.6 трлн. евро. От тях делът на най-развитите държави от групата на Г20 заема 86.2%.

За десетилетието от 2008 до 2018 г. делът на Европейския съюз пада от 25.6% на 18.6%, което отрежда на общността от 27 държави второ място след САЩ, чийто дял бележи спад от 0.9 процентни пункта - до 24 на сто.

Това показва годишният доклад "Европейският съюз и света", публикуван от Евростат.

Основната причина за понижението на дела на европейската икономика като част от глобалната е напускането на Великобритания, която вече не е част от икономическата статистика на съюза.


Делът на Китай пък се увеличава от 7.2% през 2008 г. до 15.9% през 2018 г., с което той изпреварва Япония, чийто дял спада от 7.9% на 5.8% за същия период.

В класацията по брутен национален доход на глава от населението първенството отново е за САЩ - малко под 65 000 долара, или 3.6 пъти над средното за света. На второ място е Саудитска Арабия с 55 000 долара.

За Европейския съюз този показател е около 35 000 долара, което е над два пъти повече от средното за света и отрежда на ЕС осмо място - след САЩ, Саудитска Арабия, Австралия, Канада, Великобритания, Южна Корея и Япония.  

В кризата Европа може да обложи с данъци технологичните гигантиПравителствата търсят нови източници на приходи за справяне с кризата с коронавируса

27-те страни от Общността генерират над една четвърт от общия оборот на търговията със стоки през 2018 г. Износът на държавите от ЕС за трети страни заема дял от 12% от световния, а вътрешният стокооборот в рамките на съюза генерира 16.8%.

Вносът на ЕС от трети страни е 10.7% от глобалния, а в рамките на Общността се извършват други 16.7%.

При услугите европейският принос е още по-голям - износът за трети страни е 16.4% от глобалния, а към други държави от ЕС - 15.6 на сто. При вноса делът е съответно 14.8% от трети страни и 15.8% в рамките на Общността.

В сферата на услугите Европейският съюз е най-големият износител в целия свят. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg