Денят на истината за Португалия наближава

872
Денят на истината за Португалия наближава

Високопоставени служители на Европейския съюз тайно водят разговори за непредвидени ситуации, свързани с нещо, което в последствие може да се окаже молба за финансова помощ от страна на Португалия още през следващия месец, когато силно задлъжнялата страна ще се сблъска с по-големи плащания по дълга си, информира WSJ.

Финансовото напрежение над страната се засилва и това е тема, която вероятно ще бъде обсъждана на 11 и 24 март на срещите на лидерите от ЕС, според хора запознати с настоящите дискусии.

"Усещането е, че Португалия няма може да се справи без спасителни средства след март или април най-късни и вече е под натиск от страна на държави като Германия да помоли за помощ,"казва правителствен служител на страна от Еврозоната. Някои висши държавни португалски служители дори вече обмислят възможността, според него.

Португалия е набрала 4.75 млрд. евро от продажбата на облигации от началото на годината. Страната обаче ще се сблъска с падежа на държавни облигации на стройност 3.848 млрд. евро през март. След това следва падежа по облигации за 4.342 млрд. евро през април и 4.933 млрд. евро, които трябва да бъдат платени до юни.

Ако Португалия иска да емитира нов дълг, за да се разплати, то той ще бъде на доста висока цена. Доходността по 10-годишните португалски облигации вчера се движеше до многогодишните си върхови нива от 7.344%.

Португалия пропусна прозореца за емитиране на облигации през тази седмица, вероятно поради високите лихви. При тези нива Португалия плаща с 4.18 процентни пункта повече в сравнение с Германия за съответните 10-годишни книжа.

Според друг висш европейски държавен служител за мнозина в ЕС е просто въпрос на време кога Португалия ще поиска спасителна помощ по подобие на Гърция и Ирландия през миналата година.

Португалия вече очерта плановете си за реформа, което означава, че по-голяма част от работата по отпускането на спасителни средства вече е свършена. Това от своя страна означава, че ЕК може да се намеси бързо, ако бъде получена молба за помощ.

Официално португалското правителство остава непоколебимо в отричането на необходимост от външна помощ.

Някои пазарни наблюдатели обаче смятат друго, като вярват, че краят на борбата на страната с фискалния дефицит е близо.

"Те ще потърсят помощ," казва Ян фон Герих, старши анализатор в Nordea, добавяйки, че въпросът е кола, а не дали страната ще поиска помощ.

"Не смятам, че могат да се справят, освен ако на срещите на ЕС през март не бъде измислено нещо друго," казва той, добавяйки че очаква решението за отпускане на спасителни средства на Португалия да бъде взето преди падежа на облигациите на страната през април.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...