Депресиращ понеделник за Уол Стрийт

1240
Депресиращ понеделник за Уол Стрийт

Изминалият понеделник не бе най-щастливият за годината, каквото и да твърдят психолозите – поне що се отнася до Уол Стрийт. Така дългоочакваният договор на Гърция с частните й кредитори все още не е факт и забуксувалите преговори слагат прът в колетата на цялостните усилия на европейските лидери за преодоляване на дълговата криза.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос отхвърли идеята за назначаването на специален комисар, който да наблюдава изпълнението на бюджета, като цитира „националното достойнство”. Френският прездиент Никола Саркози се опита да успокои духовете преди срещата на високо равнище в Брюксел, като изрази увереността си, че съглашението за доброволната замяна на дълга ще бъде постигнато до няколко дни.

Инвеститорите обаче останаха скептични. След бляскавото начало на 2012 г., в предпоследният работен ден от януари фондовият пазар навлезе твърдо в сферата на песимизма, и единствено повишението на книжата на някои големи технологични компании спаси бенчмарк индексите от по-сериозни сривове.

Финансите отбелязаха най-значителни загуби за деня, като компонентата на S&P 500, следяща представянето на сектора, падна с едно на сто. Книжата на Bank of America поевтиняха с 3% до 7.07 долара, след като Goldman Sachs снижиха оценката си за заемодателя.

Енергетиката бе ударена от поевтиняващия петрол, като индустрията регистира средно понижение от 0.4%. Акциите на Halliburton загубиха 1.2% от стойността си до 36.67 долара, а на Chesapeake Energy Corp. – 1.6% до 21.69 долара.

Exxon Mobil отстъпи с 0.4% до 85.49 долара, след като оповести продажбата на свое дъщерно дружество в Япония за еквивалента на около 3.91 млрд. долара. Сделката е част от плана за преструктуриране на компанията.

Медийният гигант Gannett Co., собственик на 82 вестника, включително USA Today, се срина с 6.9% до 14.17 долара, след като обяви, че печалбите се топят с 33 на сто през последното тримесечие. Приходите от печатна издателска дейност падат с 5.3%, като се свиват както рекламите, така и тиражите.

Вестникарската индустрия като цяло преживява тежки времена, изправена пред конкуренцията на интернет компаниите като Google Inc. и Facebook Inc., които привличат все по-големи хапки от рекламния пазар.

Денят бе спасен поне донякъде от телефонните и технологични компании. Котировките на Apple се покачиха с 1.3% до 453.01 долара, а на Microsoft – с 1.3% до 29.61 долара. Verizon Communications Inc. напреднаха с 1.1 на сто до 37.61 долара.

Дяловете от Pep Boys -- Manny, Moe & Jack скочиха с 24% до 14.93 долара, след като дружеството се съгласи да бъде придобито от Gores Group LLC в сделка, изчислявана на около 791 млн. долара. Отправената оферта оценява акциите на $15 и надвишава нивото на затваряне на 27-ми януари с около 24%.
US Airways Group напреднаха с 4.2% до 8.52 долара благодарение на новината, че Delta Air Lines обмисля да отправи оферта за закупуване на въздушния превозвач. Акциите на Delta също поскъпнаха – с 3.7% до 10.77 долара.

Thomas & Betts скочиха с 23% до 71.31 долара, след като производителят на електроника и електроуреди обяви, че се е съгласил да бъде придобит от швейцарската ABB за 3.9 млрд. долара в брой.

Щатската служба за контрол на храните и лекарствата одобри медикамента против диабет Bydureon на Amylin Pharmaceuticals и котировките на фармацевтичния гигант се изстреляха с 18% нагоре до 14.26 долара.

Най-големият производител на офис консумативи в света Staples Inc. обаче не намери с какво да зарадва инвеститорите - Goldman Sachs понижиха оценката си за дружеството, позовавайки се на неблагоприятна прогноза за глобалния пазар, и цените по позицията се сринаха с 4.9% до 15.23 долара.

Акциите на U.S. Steel поевтиняха с 3.9% до 28.73 долара, след като компанията обяви, че счетоводният баланс за първото тримесечие на 2012 г. ще натежи с между 400 и 450 млн. долара, в резултат от плана да се продаде U.S. Steel Serbia на република Сърбия на номинална цена.

Макар че понеделникът премина мрачно, все пак основните бенчмарк индекси успяха да наваксат част от отбелязаните пред деня загуби преди приключването на сесията. В крайна сметка, S&P 500 затвори с понижение от 0.3% на 1,313.01, а Dow Jones Industrial Average падна с едва 6.74 пункта, или 0.1 на сто, до 12,653.72.

Nasdaq Composite Index отстъпи 0.2% до 2,811.94.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg