Децата под 5 години не бива да са пред екран повече от час на ден

1222
Децата под 5 години не бива да са пред екран повече от час на ден

© Pixabay

Световната здравна организация публикува за първи път препоръки отноно времето, което децата под 5-годишна възраст могат да прекарват пред екраните.

Звеното по здравеопазване на ООН посочва, че децата под 5-годишна възраст не бива да се излагат на излъчванията на екраните повече от 1 час на ден. Нещо повече – колкото по-малко това се случва, толкова по-добре за здравето им.

Организацията препоръчва децата под 18-месечна възраст да не се излагат пред екрани, различни от тези за видео чатове, предава Businessinsider.com. 

Родителите на деца под 2-годишна възраст трябва да подбират съдържание с висока образователна стойност, което да гледат заедно с тях, за да могат да обясняват това, което се прожектира на екрана.


Някои критици посочват, че препоръките на Световната здравна организация не са съобразени с потенциалните ползи от дигиталните медии.

По думите на Андрю Прзибилски, директор Проучвания в Oxford Internet Institute, част от University of Oxford, коментира, че препоръките разглеждат само времето, което трябва да се прекарва пред екрана, но не и съдържанието и контекста. Според него, не всички поводи за стоене пред екран са еднакви.

Британският Кралски колеж по педиатрия и детско здраве посочва, че наличните данни не са достатъчно, за да позволят на експертите да определят каквито и да е било норми за здравословно боравене с екраните.

„Нашите проучвания не показват достатъчно силни доказателства в подкрепа на поставянето на лимити за времето пред екран”, казва д-р Макс Давие от британския колеж.

„Ограничените срокове пред екрана, предложени от Световната здравна организация, не изглеждат пропорционални на потенциалната вреда от това”, казва той.

Пристрастяването към телефона по-лошо от това към кокаинаТехнологиите стават все по-достъпни и децата стават все по-пристрастени към идеята да държат света в ръцете си

Световната здравна организация не уточнява потенциалните вреди от прекаленото стоене пред екрана, посочвайки, че препоръките, които включват и съвети за спорт и сън, са необходими на фона на увеличаващата се липса на физическа активност, което се наблюдава сред населението по света.

Липсата на физическа активност е водещ рисков фактор и основна причина за затлъстяването по света.

Според здравната организация, децата на възраст под 1 година не трябва да прекарват повече от половин час на ден в поза, в която са посатвени върху стомаха си.

Децата над тази възраст трябва да имат поне 3 часа на ден, прекарани във физическа активонст, добавят от организацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg