Децата под 5 години не бива да са пред екран повече от час на ден

928
Децата под 5 години не бива да са пред екран повече от час на ден

© Pixabay

Световната здравна организация публикува за първи път препоръки отноно времето, което децата под 5-годишна възраст могат да прекарват пред екраните.

Звеното по здравеопазване на ООН посочва, че децата под 5-годишна възраст не бива да се излагат на излъчванията на екраните повече от 1 час на ден. Нещо повече – колкото по-малко това се случва, толкова по-добре за здравето им.

Организацията препоръчва децата под 18-месечна възраст да не се излагат пред екрани, различни от тези за видео чатове, предава Businessinsider.com. 

Родителите на деца под 2-годишна възраст трябва да подбират съдържание с висока образователна стойност, което да гледат заедно с тях, за да могат да обясняват това, което се прожектира на екрана.

Някои критици посочват, че препоръките на Световната здравна организация не са съобразени с потенциалните ползи от дигиталните медии.

По думите на Андрю Прзибилски, директор Проучвания в Oxford Internet Institute, част от University of Oxford, коментира, че препоръките разглеждат само времето, което трябва да се прекарва пред екрана, но не и съдържанието и контекста. Според него, не всички поводи за стоене пред екран са еднакви.

Британският Кралски колеж по педиатрия и детско здраве посочва, че наличните данни не са достатъчно, за да позволят на експертите да определят каквито и да е било норми за здравословно боравене с екраните.

„Нашите проучвания не показват достатъчно силни доказателства в подкрепа на поставянето на лимити за времето пред екран”, казва д-р Макс Давие от британския колеж.

„Ограничените срокове пред екрана, предложени от Световната здравна организация, не изглеждат пропорционални на потенциалната вреда от това”, казва той.

Пристрастяването към телефона по-лошо от това към кокаинаТехнологиите стават все по-достъпни и децата стават все по-пристрастени към идеята да държат света в ръцете си

Световната здравна организация не уточнява потенциалните вреди от прекаленото стоене пред екрана, посочвайки, че препоръките, които включват и съвети за спорт и сън, са необходими на фона на увеличаващата се липса на физическа активност, което се наблюдава сред населението по света.

Липсата на физическа активност е водещ рисков фактор и основна причина за затлъстяването по света.

Според здравната организация, децата на възраст под 1 година не трябва да прекарват повече от половин час на ден в поза, в която са посатвени върху стомаха си.

Децата над тази възраст трябва да имат поне 3 часа на ден, прекарани във физическа активонст, добавят от организацията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...