Девет прогнози за света след COVID-19

6631
Девет прогнози за света след COVID-19

© Pexels.com

Докато вълната от COVID-19 обикаля около света, тя принуждава човечеството да прибягва до иновации и да променя начина, по който работим и живеем.

Предимството, в сравнение с настоящото положение, е, че хората и компаниите ще бъдат по-устойчиви в света след COVID-19.

Вижте девет прогнози на Forbes за това как би могъл да изглежда светът, след като пандемията е вече зад гърба ни.

1.  Повече безконтактни интерфейси и общуване

Имаше време, не много отдавна, когато се впечатлявахме от тъчскрийн екраните и всичко, което те ни даваха възможност да правим. COVID-19 обаче накара повечето от нас да са супер предпазливи относно докосването на всяка повърхност, което може да послужи за пренасяне на болестта, така че в света след коронавируса се очаква да имаме по-малко тъч екрани и повече гласов интерфейс и такъв, свързан с машинната визия.

Преди пандемията станахме свидетели на предоставянето на възможности за безконтактно плащане през мобилни устройства. Сега обаче възможностите за плащане за стоки и услуги без никакъв физически контакт вероятно ще наберат сила. Очаквайте да има и ръст при интерфейсите с гласово разпознаване и машинна визия, които допълнително да ограничат физическия контакт.


2. Подсилена дигитална инфраструктура

COVID-19 накара хората да се приспособяват към работата от вкъщи и изолацията. Това, че бяхме принудени да търсим дигитални решения за провеждане на срещи, уроци, тренировки и други, позволи на много от нас да видим възможност в продължаването на тези възможности и след COVID-19.

Някои хора осъзнават, че пътуването до друга страна само за среща невинаги е толкова важно и че видеоразговорите могат да бъдат ефективни за всякакъв вид срещи. Децата също така могат да правят дистанционно доста неща от вкъщи, като например уроци по музикален инструмент.

3. По-добър мониторинг с използването на Интернет на нещата и големи масиви от данни

Виждаме силата на данните в условията на пандемия в реално време. Уроците, които получаваме от това преживяване, ще ни информират за това как да следим бъдещите пандемии, като използваме Интернет на нещата и големи масиви от данни.

Най-големите събития, които бяха отменени или отложени през 2020Списък с най-значимите събития, които да очаквате с нетърпение

Национални или глобални приложения може да доведат до създаването на по-добри системи за ранно предупреждение с установяване на хора със симптоми, например. След това GPS данни биха могли да се използват за евентуалните контактни хора. Всички тези нововъведения обаче трябва да се прилагат с мисъл за запазване на поверителността.

4. Разработка на лекарства с помощта на изкуствения интелект (AI)

Колкото по-бързо можем да създаваме и използваме ефективно и безопасно лекарство и ваксина за COVID-19 и бъдещи вируси, толкова по-бързо те ще бъдат ограничавани. AI е идеален партньор в разработването на лекарства, защото може да ускорява и да допълва човешката дейност.

Настоящата реалност вероятно е наложи използването на AI в разработването на лекарства в бъдеще.

5. Телемедицина

С цел ограничаване на трафика към болниците, лекарите може да започнат да прибягват до видеоконсултации. Някои доставчици на здрави услуги в САЩ са правили опити в тази насока и преди COVID-19, но сега интересът нараства, след като социалното дистанциране беше наложено във всички сфери.

6. Повече онлайн пазаруване

Въпреки че имаше много компании, които смятаха, че вече са разгадали кода на онлайн пазаруването, COVID-19 подложи под натиск системите както никога досега, след като по-голяма част от пазаруването премина онлайн. Бизнесите, които не предлагаха онлайн възможност за пазаруване, бяха застрашени от финансова разруха, а тези, които вече имаха, опитаха да увеличат предлагането.

След COVID-19 компаниите, които искат да останат конкурентни, ще намерят начини да имат онлайн услуги, дори и да запазят физическите си магазини. Ще има подобрения и в системите за логистика и доставки, които да отговорят на скока в търсенето.

7. Ще се разчита все повече на роботи

Роботите не са податливи на вируси. Независимо дали се използват да доставка на хранителни продукти, или в здравеопазването или във фабричното производство, компаниите осъзнават как роботите биха могли да ни подкрепят днес и да играят важна роля в света след COVID-19 или по време на бъдеща пандемия.

8. Повече дигитални събития

Организаторите и участниците в различни присъствени събития бяха принудени да преминат към дигитални алтернативи, но осъзнават, че и в двата случая има предимства и недостатъци. От Forbes не очакват тези събития да бъдат заменени напълно след COVID-19, но смятат, че организаторите ще измислят начини, по които дигиталните аспекти да допълват събитията с лично присъствие.

От изданието прогнозират рязко повишение в броя на хибридните събития, при които част от събитието е присъствена, а друга се поднася дигитално.

9. Ръст на електронните спортове

Спортните събития, организации и феновете трябваше да преглътнат отлагането или отмяната на цели сезони в любимия им спорт заради COVID-19. Електронните спортове обаче процъфтяват.

В момента има дори електронна версия на F1 и макар да не е същото, като традиционното състезание, то дава известен отдушник на феновете. За разлика от традиционните спортове, електронните спортове могат лесно да преминават онлайн. Подобно на другите събития, от Forbes прогнозират и повече хибридно отразяване на спортни събития.

COVID-19 в момента подлага под натиск нашите системи и търпение, но също така изгражда нашата издръжливост и ни позволява да разработваме нови и иновативни решение от необходимост.

В свят след COVID-19 от Forbes прогнозират, че хората ще са си научили уроците от случващото се сега и това ще направи света по-добро място. Какво виждате вие в бъдещето?
 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vat
# 0
04:07 | 16 July 2020
Да наблегнат на размножаването.Безконтактно оплождане!Както в онзи виц-Жената казала на мъжа си:Нямам време за секс,изхвърли се в тази чаша ,а аз като имам време ще я изпия!Е.баха ни мамата по всички параграфи!Не стига ,че да си обратен е модерно и престижно!Ами и нормалните ще ги е страх да се онождат!
vat
# 1
04:07 | 16 July 2020
Да наблегнат на размножаването.Безконтактно оплождане!Както в онзи виц-Жената казала на мъжа си:Нямам време за секс,изхвърли се в тази чаша ,а аз като имам време ще я изпия!Е.баха ни мамата по всички параграфи!Не стига ,че да си обратен е модерно и престижно!Ами и нормалните ще ги е страх да се онождат!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg