Днес произнасят присъдата на брокера Юлиян Цолов в САЩ

2472
Днес произнасят присъдата на брокера Юлиян Цолов в САЩ

Българинът Юлиян Цолов, бивш брокер в Credit Suisse Group AG, който се призна за виновен в САЩ по обвинения в измама с ценни книжа, трябва да получи по-снизходителна присъда днес, поради оказаното от него "значително съдействие" при разследването, в това число свидетелстване срещу бившия му партньор, се казва в писмо на прокуратурата до съда, информира Bloomberg.

Тридесет и осем годишният Цолов избяга от САЩ преди да бъде заловен в Испания и върнат в страната, където се призна за виновен по 12 обвинения, в това число измама с ценни книжа и нарушаване на условията за освобождаване под гаранция.

След като беше върнат в САЩ Цолов свидетелства в процеса срещу бившия си партньор Ерик Бътлър, че двамата са подвеждали клиентите си, че инвестират в определен тип ценни книжа, обезпечени със студентски заеми, докато на практика книжата са били обезпечени с по-рискови корпоративни облигации и високорискови ипотеки.

"Цолов е обяснил в детайли сложността на пазара на така наречените ARS (ценни книжа, чиито лихви се променят периодично на търгове) и как той и Бътлър са манипулирали инвестициите на техните клиенти на този пазар посредством множество лъжи, както в директни срещи с клиентите, така и по телефона и по имейл, и как в крайна сметка са извличали печалба от тази схема," се казва в документ на обвинителите органи до съда.

Според разследващите органи престъплението на Цолов и Бътлър е стрували на клиентите им, сред които компании като GlaxoSmithKline Plc и STMicroelectronics NV около 1.1 млрд. долара. През август 2009 г. съдът обяви 39-годишният Бътлър за виновен и го осъди на пет години затвор. В момента той е освободен под гаранция, докато обжалва присъдата си. Днес се очаква и Цолов да получи своята присъда.

Цолов беше върнат в Ню Йорк от Испания през юли 2009 г., след като се водеше изчезнал три месеца. Оттогава той е в ареста.

Един от адвокатите на Цолов е популярният Бенджамин Брафман, който представлява и Доминк Строс-Кан.

"Сътрудничеството на Цолов и основно неговото свидетелстване на процеса срещу Бътлър е било образцово," се казва документа до съда. "Той не е прикривал истината нито пък собствената си алчност. Неговите показания са били надеждни през цялото време."

Той също така е казал на разследващите органи за това, че е откраднал 60 000 долара от сметката на клиент за собствени нужди, докато е работел за Lehman Brothers Holdings Inc. Властите не са знаели за тази кражба.

Цолов и Бътлър са работели като партньори в подразделението на Credit Suisse за управление на корпоративни финанси, което е помагало на клиенти да инвестират корпоративни средства. Те редовно фалшифицирали имената на ценните книжа, срещу които записвали техните клиенти.

Двамата брокери печелели по-големи комисионни, ако продавали ценни книжа, обезпечени с корпоративен дълг и ипотеки, отколкото от продажбата на ценни книжа, обезпечени със студентски заеми.

"Цолов оказа значително съдействие на държавата, което доведе до осъждането на Ерик Бътлър," пишат обвинителите.

През миналата година Бътлър и Цолов придобиха право да задържат 4.45 млн. долара бонуси, получени при постъпването им на работа в Morgan Stanley след като напускат Credit Suisse.

В документа до съда не се препоръчва конкретна присъда за Цолов. Според щатските закони неговите престъпления се наказват с доживотен затвор, защото измамата надхвърля 400 млн. долара. Максималната обща присъда за всички обвинения, които са му повдигнати ограничава срока, който той може да прекара в затвора до 45 години, според документа изпратен до съда.

Максималната присъда за нарушаване на условията на освобождаване под гаранция е 10 години, която ще тече едновременно с която и да е друга присъда, която той би получил. Държавата не препоръчва снизходителност по това обвинения.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg