До 2027 г. в света може да има дефицит от 214 трилиона калории

1880
До 2027 г. в света може да има дефицит от 214 трилиона калории

© Pixabay.com

До 2027 г. светът може да е изправен пред дефицит от 214 трилиона калории, казва Сара Менкер, основател и генерален директор на технологичната компания за данни в селското стопанство Gro Intelligence.

С други думи, само след десет години няма да има достатъчно храна за изхранване на планетата, пише
Quartz.

Отдавна знаем, че можем да достигнем етап, в който в света има повече хора, отколкото храна за преживяването им. Очаква се до 2050 г. населението на планетата да достигне 9.1 милиарда души, а Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) прогнозира, че тогава светът ще трябва да произвежда 70% повече храна, отколкото днес, за да изхранва всички тези хора.

2050 г. е крайният срок, цитиран обикновено от учени и организации, като ФАО и Оксфам, като годината, в която светът ще остане без храна.

Но според Менкер проблемът в тази и повечето оценки относно несигурността на храните е, че използват масата и теглото, а не хранителната стойност.

„Защо говорим за храната от гледна точка на тегло? Защото е лесно. Но това, което ни интересува в храната, е хранителната стойност. Не всички храни са еднакви, дори да имат едно и също тегло“, каза Менкер по време на втората конференция TEDGlobal в Аруша, Танзания.

Според нея, ако погледнем хранителната стойност на произвежданата сега храна, ще се окаже, че продоволствената сигурност вече е по-сериозно застрашена, отколкото си мислехме.

Нарастването на населението и на икономиката на Китай, Индия и африканските страни ще изостри тази тенденция, тъй като те продължават да растат като нетни вносители на храна.

Според Менкер 2023 г. е пресечната точка, когато вече няма да можем да произвеждаме достатъчно храна, за да изхранваме нарастващото население на света.

До 2023 г. населението на Китай, Индия и Африка ще съставлява над половината от световното население. Африка вече трябва да внася храна, а до 2023 г. Индия, която в момента не внася храна, ще трябва да започне да го прави.

В Китай нарастването на населението в крайна сметка ще спре, но общият прием на калории в страната ще продължи да нараства до началото на 20-те години, казва Менкер. В последните години хората в Китай са започнали да добавят все повече месо, особено червено, към диетата си, което е висококалорична храна.

Менкер прогнозира, че все повече хора в Китай ще искат подобен вид висококалорична диета.

До 2023 г. дори всичкият излишък от произведена храна в страните в Европа, Северна и Южна Америка да се изнася само в Китай, Индия и Африка, това пак няма да е достатъчно, смята Менкер. Тя прогнозира, че четири години по-късно ще има недостиг от 214 трилиона калории.

Менкер сравнява това с калориите в 379 милиарда хамбургера Биг Мак - повече, отколкото
McDonald's е произвел през цялото си съществуване.

Менкер, която е бивш брокер, създала Gro Intelligence, за да снабдява хора, правителства и компании от областта на земеделието с данни за метеорологичните условия и динамиката на цените.

Тя предлага някои решения да предотвратяване на настъпващата криза – реформиране на земеделската индустрия в Африка и Индия чрез промяна на начина, по който фермерите обработват земята, по който хората купуват и консумират храна, намаляване на изхвърлената храна, подобряване на инфраструктурата и експоненциално увеличаване на реколтата.

Девет неща, които не бива да правите на празен стомах Това, което правим преди хранене, оказва голямо влияние върху здравето ни

Тя обаче подчертава и значението на данните за информиране и оказване на влияние в процеса на вземане на решения.

„За първи път най-важният инструмент за успех в индустрията – данните и знанието, става по-евтин. И много скоро няма да има значение колко пари притежавате, за да вземете оптимални решения и да максимизиране вероятността за успех при достигането на желаната цел. Ние имаме решението, просто трябва да работим за постигането му“, смята Менкер.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg