До 2050 г. Мексико може да е сред петте водещи световни сили

1312
До 2050 г. Мексико може да е сред петте водещи световни сили

Мексико разполага с всички необходими условия, за да превърнат страната в една от водещите пет световни сили до 2050 г., заяви президентът на държавата Фелипе Калдерон на икономически семинар, организиран от списанието The Economist, съобщава РИА Новости.

„Ако продължим да следваме избрания икономически курс на развитие, то през 2050 г. ще разполагаме с всички шансове Мексико да заеме пето място сред водещите световни държави,“ каза Калдерон.

Според него световните сили тогава ще са Китай, следвана от САЩ, Индия и Бразилия.

Калдерон подчерта, че към момента икономиката на Мексико се радва на значителна финансова стабилност, а инфлацията в страната е ниска.

Високите темпове на развитие на икономиката са благоприятствани от географската й близост до пазара на САЩ, който до момента е един от най-големите в света.

Лидерът на Мексико призна, че избраният либерален модел на икономическо развитие, както и споразуменията с 44 държави за облекчен режим на търговия, са в основата на постигнатия нулев дефицит по текущата сметка, както и за свеждането до 3.7% на външния дълг спрямо БВП.

Калдерон съобщи, че благодарение на отворената икономика на Мексико обемът на външните инвестиции през 2007 г. е над 24 млрд. щатски долара. По обем на БВП Мексико страната е на 15 място в света през 2007 г.

Снимка: Фелипе Калдерон, превзидент на Мексико (FOX news.com)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg