Добра новина: емисиите въглероден диоксид без промяна през 2016 г

556
Добра новина: емисиите въглероден диоксид без промяна през 2016 г

© Pixabay

Емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб са останали без промяна през 2016 г., което е положителен знак за минимален прогрес в битката срещу глобалното затопляне. Това означава, че е спряна дългогодишната тенденция за тяхното постепенно увеличаване, пише британският в. Guardian.

Според данни на Холандската агенция за оценка на околната среда (ХАООС), всички големи държави производителки на въглероден диоксид, освен Индия, са отбелязали спад на емисиите заради намаленото изгаряне на въглища и увеличеното използване на възобновяема енергия. Въпреки това други значителни производителки, включително Индонезия, все още отбелязват увеличаване на стойностите.

Замразеното количество емисии все пак означава, че огромни количества въглероден диоксид се отделят в атмосферата всяка година – над 35 млрд. тона за 2016 г. Това води до покачване на температурите и увеличаване на риска от екстремни метеорологични явления, предупреждава БГНЕС.

Междувременно други парникови газове, като метана от отглеждането на животни и изтичането на петрол и природен газ при добиването им, отбелязват увеличение с 1% през миналата година. По отношение на въглеродните емисии от Китай – най-големият производител, те бележат спад с 0.3%. В САЩ те са намалели с 2%, с 2.1% в Русия, а ЕС е с непроменени стойности.

„За да изпълним целите на Парижкото споразумение и да задържим покачването на средните температури в световен мащаб под 2 градуса по Целзий, трябва да достигнем пика на емисии колкото се може по-скоро и после да постигнем рязък спад колкото се може по-скоро“, заяви икономистът проф. Никълъс Стърн от Лондонското училище по икономически науки и председател на Британската академия за хуманитарни и обществени науки.

В същото време водещият изследовател на ХАООС Джос Оливиер отправи предупреждение за липса на гаранция, че оттук нататък емисиите на въглероден диоксид ще се запазят на същото ниво или ще намаляват. Непроменените стойности на емисиите за 2016 г. са безпрецедентни във време, в което световната икономика се разраства.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg