Доход от 2 500 франка за всеки швейцарец, независимо дали работи?

6023
Доход от 2 500 франка за всеки швейцарец, независимо дали работи?

Ето каква е разликата между бедните и богатите страни. Швейцария обмисля да гарантира на всеки свой пълнолетен гражданин доход от 2 500 швейцарски франка на месец (4 375 лева). При това без да има условия и да се задават въпроси.

В страната ще се проведе национален референдум по този въпрос на 5 юни. Поддръжниците на тази идея искат правителството да гарантира на всеки швейцарец месечен доход след данъци от поне 2 500 швейцарски франка.

Тези, които работят и получават по-малко от посочената сума, ще получат повишение на заплатата си. Тези, които не работят, също ще получават тези средства.

Доходът ще бъде безусловен и необлагаем. Швейцарското правителство, което е против инициативата, обяснява, че ако предложението бъде прието, ще трябва да се намерят 25 милиарда франка на година за покриване на това задължение.

Според правителството въвеждането на нови данъци или ограничения на разходите ще подкопаят икономическия ръст.

Опонентите са на мнение, че Швейцария е богата страна и може да си позволи подобен универсален доход.

Привържениците на идеята смятат, че стотици хиляди швейцарци са заплашени от това да загубят работата си заради напредването на технологиите и новият универсален доход би им дал много повече спокойствие.

Социологическите проучвания сочат, че едва 40% от швейцарците ще подкрепят идеята за въвеждането на подобен доход. За разлика от повечето страни, в Швейцария няма минимална работна заплата.

Основната част от швейцарците заявяват, че възнамеряват да продължат да работят, дори при въвеждането на този доход. Причината – границата от 2 500 франка е много близо до долната граница за бедност от близо 2 100 франка и далеч под средната заплата за страната от над 6 000 франка.

Изследване на агенцията за социологически проучвания DemoSCOPE посочва, че едва 10% от анкетираните обмислят вероятността да напуснат работа при потенциално приемане на този универсален доход.

Над половината от тях са заявили, че биха се възползвали от възможността да прекарват повече време със семейството си.

Швейцария не е единствената богата страна в света, която обмисля идеята за „базов доход“. Финландия проучва възможностите да премахне всичките си програми за социално подпомагане и вместо това да плаща на всеки свой гражданин по 10 000 долара на година. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...