Докладът за финансовия скандал в Сосиете женерал отчита пропуски в системата за контрол

513
Докладът за финансовия скандал в Сосиете женерал отчита пропуски в системата за контрол

Френският министър на икономиката Кристин Лагард ще представи днес на премиера Франсоа Фийон доклад с първата оценка на финансовия скандал в банка Сосиете Женерал (Societe Generale), отчитащ най-малко пет пропуска в системата за контрол. Това съобщи икономическият в. "Ле-з-еко", цитиран от електронни издания на френския печат. Също днес в Париж започва дело срещу четири банки, сред които и Сосиете женерал, за пране на пари чрез злоупотреби с чекове между Франция и Израел, допълва БТА.

Докладът на Лагард е в три части: изложение на фактите, анализ и десетина препоръки. Документът от 15 страници е доста критичен по отношение функционирането на борсовите отдели на банката, като в системата за контрол са разкрити пет-шест пропуска, повечето сред персонала, натоварен с управлението на риска и изчисляването на печалбите и загубите ("middle office"). В доклада е подчертано, че системите за контрол са се задействали, но банката не се е съобразила с отправените предупреждения. Така например, когато германската борса за търговия на деривативи EUREX е изпратила сигнали до Сосиете женерал, началниците на дилъра Жером Кервиел са се задоволили с неговите обяснения.

Френският министър изразява учудване и от това, че ръководството на дилъра не е разбрало, че той почти не е излизал в отпуск в продължение на една година и че винаги бил на работа в последния ден от месеца. Що се отнася до покриването на загубите от позициите на дилъра, в доклада е посочено, че Сосиете женерал не е имала друг избор.

По нещастно стечение на обстоятелствата, Сосиете женерал от днес ще трябва да отговаря, заедно с още три банки - Сосиете марсейез дю креди (Societe marseillaise de credit), Барклейс Франс (Barclays France) и Националната банка на Пакистан, по обвинение в пране на пари. Президентът и главен изпълнителен директор на Сосиете женерал Даниел Бутон ще трябва да дава обяснения за ролята на неговата банка в аферата, известна като "Сантие 2", за движение на чекове между Франция и Израел, чрез което са изпрани пари от данъчни измами, кражби и дори средства, отклонени от предприятия. Системата функционирала между 1996 и 2001 г. и се състояла в изпращане на чекове до Израел, където сумите били получавани от лице, различно от посочения получател, а след това връщани обратно във Франция чрез израелски банки до френските им кореспонденти, включително и Сосиете женерал.

Даниел Бутон пледира невинен и твърди, че не е знаел за мрежата за пране на пари.

Още по темата:


BNP Paribas обмисля оферта за купуване на Societe Generale

Адвокатите на Жером Кервиел твърдят, че SG прикрива загуби чрез него

Брокерът измамил френската Societe Generale е арестуван в Париж

Сосиете Женерал Експресбанк отпуска кредит на Каолин

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg