Долните 50% в САЩ държат едва 1% от богатството

972
Долните 50% в САЩ държат едва 1% от богатството

© Pixabay

Стабилният икономически растеж и рекордно ниската безработица в САЩ отвличат вниманието от все по-голямото неравенство в страната, става ясно от нов доклад на Федералния резерв, цитиран от Forbes.

На фона на позитивните оценки за икономиката на САЩ, докладът разкрива, че неравенството по отношение на доходи и благосъстояние поставя по-голямата част от американските семейства в доста неизгодна финансова позиция.

Според доклада на Фед най-бедните 50% от населението на САЩ буквално биват смазани от нарастващото неравенство.


„Горните 10% по разпределение на богатството – лилавата и зелената зона взети заедно, държат голям и увеличаващ се дял от богатството в САЩ, докато долната половина (малката червена зона) държи едва забележим дял”, пишат икономистите на Фед относно новата статистика за неравенството в САЩ.

източник: Fed

Най-богатият 1% прибрал 82% от всичко, заработено през 2017 г. Миналата година е била рекордна по брой новопоявили се милиардери

Графиката показва, че докато общото нетно богатство на щатските домакинства е скочило над четири пъти в номинално отношение спрямо 1989 година, то увеличението видимо се отнася повече за горната група по разпределение отколкото за долната.

През 2018 година, най-богатите 10% държат 70% от общото богатство на домакинствата спрямо дял от 60% през 1989 година. Делът притежаван от горния 1% пък скача до 32% през миналата година, спрямо 23% през 1989 година.

„Увеличението на дела от богатството при горните 10% дойде за сметка на домакинствата намиращи се между 50-те и 90-те процента в разпределението ма благосъстояние”, сочи докладът.

Техният дял пада до 29% през разглеждания период. Долните 50% реално не увеличават с нищо благосъстоянието си през последните 30 години, като притежават едва 1% от общото благосъстояние спрямо 4% през 1989 година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg