Доминацията на щатския пазар приключи

1582
Доминацията на щатския пазар приключи

Ръстът на щатските индекси през изминалите шест години до голяма степен се определяше от акронима TINA (There Is No Alternative) или „няма друга алтернатива“.

Провежданата политика на стимули от страна на Фед в условията на рекордно ниски лихви е към своя край, като в същото време много от централните банки по света тръгват или вече вървят по пътя на щатския федерален резерв.

Виж още: Какво препоръчват от GS на инвеститорите?

Казано по друг начин, пред инвеститорите вече има други алтернативи и то такива, смятани за далеч по-добри от щатските пазари в момента.

Бичи пазари се наблюдават в някои малко подозирани краища на света, като Русия, Израел и Япония. Европейските индекси започват да се налагат като пръв избор за инвеститорите на международните пазари.

Фондовете, инвестиращи на международните пазари (отвъд САЩ), са привлекли 81.5 милиарда долара през тази година, според данни на TrimTabs. Само през март към тях са били насочени рекордните 34.8 милиарда долара.

„Щатските инвеститори продължават да следват печатниците на пари в Европа и Япония“, коментира Дейвид Санчи, изпълнителен директор на TrimTabs.

Големите щатски компании от индекса S&P 500 изостават в представянето си, като от началото на годината са поскъпнали едва с 1.8%. За сравнение, индексът, следящ представянето на по-малките компании - Russell 2000, е добавил 5.1% към стойността си, но и той изостава зад глобалните си конкуренти.

Руският основен индекс се е повишил с 28.4% от началото на годината, а европейският STOX 600 е добавил 20.2% към стойността си. Френският CAC-40 е нараснал с 22.1%.

Унгарският BUX е най-добре представящият се европейски индекс с повишение от 32.1% от началото на годината. С ръст от 30% се е отличил още португалският PSI 20.

Глобалната доминация на индексите по света е създала интересни трендове при индексните фондове. Все по-популярни стават ливъриджните фондове, които удвояват или утрояват доходността на следените от тях активи.

Подобен фонд - Direxion Daily FTSE China Bull 3X, който използва заемен капитал, за да утрои доходността на следените от него активи (китайските компании търгувани на щатския пазар), е донесъл доходност от над 88% през изминалия месец.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg