Доверието на големите компании в икономиката се връща

979
Доверието на големите компании в икономиката се връща

Доверието на шефовете на големите световни компании в икономиката почти се е върнало на нивата отпреди кризата, но този оптимизъм е по-подчертан в развиващите се страни, отколкото в развитите, показа изследване на PricewaterhouseCoopers (PWC), цитирано от АФП и направено по повод започналия днес в Давос Световен икономически форум.

48% от общо 1201 CEO-та в 69 страни по света заявяват, че са „много уверени" в икономическия растеж през 2011 година. Миналата година такава увереност изразиха 31%.

Общо 88% изразяват увереност за следващите 12 месеца спрямо 81% година по-рано.

Връщане на доверието в икономиката се наблюдава на всички континенти. На регионално ниво оптимизъм са изразили 39% от директорите на компании в Западна Европа, 47% в Северна Америка и 54% в Азия.

Същевременно Германия се откъсва от осталаните западноевропейски страни с 80% доверие срещу 20% през миналата година.

Страните „с най-висок потенциал за икономически растеж" са Китай (според 39% от анкетираните), САЩ (21%), Бразилия (19%) и Индия (18%).

Нарасналото доверие на компаниите се изразява и в очакванията им по отношение на кадровата политика. 51% смятат да започнат съществено увеличаване на служителите си през годината срещу 39% през миналата година. Най-силна е тази тенденция в Централна Европа, Азия и Африка.

64% предвиждат да намалят разходите си спрямо 70% през миналата година.

„Овладяването на разходите се настани трайно в културата на компаниите", коментира Етиен Борис от PwC, цитирана в съобщението.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg