Доверието в световната икономика намалява през юни

472
Доверието в световната икономика намалява през юни

Доверието в световната икономика е намаляло през юни, след като централните банки дадоха знак, че лихвените проценти могат да се покачат, показва изследване, проведено между потребители на информационната агенция Bloomberg на петте континента.

Индексът Bloomberg Professional Global Confidence Index е намалял до 21 пункта през юни, в сравнение с 22.7 през май, като песимизмът на интервюираните във всички региони нараства. Ниво от под 50 пунка е показател за негативен сентимент. Индикаторът вървеше нагоре в предходните два месеца, като преди това стигна дъно от 13.1 пункта през март.

Инвеститорите увеличиха залозите за покачване на лихвените проценти по заемите, след като централните банки в САЩ, Латинска Америка, Европа и Канада се фокусираха върху заплахата от повишаването на цените, вместо върху намаляващия растеж. Председателят на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви на 5 юни, че банката може да вдигне основната лихва още следващия месец, след като доклад показа, че инфлацията в еврозоната е достигнала 16-годишен връх.

Изследването е направено между 2 и 6 юни сред 4 533 потребители на информационната агенция Bloomberg, които са били запитани за икономическите условия в техния регион, както и за това какви са очакванията им за развитието на позициите им във валута, облигации и акции през следващите шест месеца.

Щатските инвеститори, анализатори и търговци на ценни книжа очакват ФЕД да повиши лихвените проценти, а индексът в страната се увеличава от 51.3 до 60.4 пункта. След като намали основния лихвен процент с 325 базисни пункта, до 2% от септември досега, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке даде индикации на 9 юни, че цената на заемите няма да стане по-евтина.

Участниците в проучването в Германия, Италия и Испания прогнозират, че еврото ще отстъпи в следващите шест месеца. Щатският долар е загубил 14% спрямо европейската валута в последната година.

Потребителите на Bloomberg също така предсказват, че цените на заемите в Европа ще нараснат. Участниците в проучването във Франция, Германия и Испания прогнозират, че ЕЦБ ще вдигне лихвените проценти през следващите шест месеца. Индексът скача най-много във Франция – от 33.2 до 59.2 пункта.

Рекордните цени на суровини като петрола, природния газ, пшеницата, царевицата и ориза, вдигат инфлацията над предварително заложените нива от централните банки и поставят световната кредитна криза като основен проблем на централните банки. Международният валутен фонд прогнозира най-бързоускоряващата се световна инфлация от 13 години през 2008 г.

Потребителите на Bloomberg са по-песимистично настроени през юни относно представянето на фондовите пазари през следващите шест месеца. Индексът пада от 31.4 до 25.9 пункта във Великобритания.

Потребителите на Bloomberg в Испания, където краят на десетилетния бум на жилищния пазар спира икономическия растеж, са най-песимистично настроени относно перспективите за собствената си страна в сравнение с всички останали участници. Индикаторът в Испания пада от 4.9 до 2.6 пункта през юни.

На противоположния полюс са участниците от Бразилия, които са най-оптимистично настроени за собствената си икономика.

Следващото такова проучване ще бъде проведено между 7 и 11 юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg