Доверието в световната икономика се е подобрило за втори пореден месец

563
Доверието в световната икономика се е подобрило за втори пореден месец

Доверието в световната икономика се е подобрило за втори пореден месец през май, в резултат на очакванията на инвеститорите, че най-лошото от кризата на ипотечните пазари е преминало.

Индексът Bloomberg Professional Global Confidence Index се е повишил до 22.7 пункта през май, в сравнение с 14.5 пункта през април. Показателят регистрира минимум през март при 13.1 пункта.

Изследването е направено между пети и девети май сред 4 575 потребители на информационната агенция Bloomberg, като са били запитани какви са очакванията им за развитието на позициите им във валута, облигации и акции през следващите шест месеца.

Банките и останалите финансови компании са реализирали загуба от около 329 млрд. долара от отписвания на активи.

ФЕД понижи нивото на лихвите за седми пореден път до 2% на годишна база, което бе и най-ниското от 2004 г. насам.

Индексът, следящ представянето на световните фондови пазари - MSCI World Index, се е повишил с 11% от достигнатия си годишен минимум на 17-ти март.

Причина за подобряването на доверието са очакванията, че най-лошото от ипотечната криза, засегнала световните пазари, е вече преминало, както и че ниските лихви в САЩ ще започнат да оказват ползотворно въздействие върху развитието на най-голямата световна икономика.

Изследваните инвеститори от Западна Европа са били най-песимистично настроени по отношение на очакванията си за развитието на световната икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg