Dow отбеляза най-дългия си спад от август насам

751

Dow отбеляза най-дългия си спад от август насам

Dow Jones Industrial Average се оказа впримчен в негативната територия, като вече шести ден не може да излезе на зелено и отбеляза най-дългият си спад от август насам. И в сряда, показателят остана под властта на мечките, докато Уолстрийт със затаен дъх проследява развитието на събитията в Гърция.

Пазарът въздъхна с известно облечения, след като бордът на директорите на Европейския механизъм за финансова стабилност обяви, че ще изплати $4.2 млрд на закъсалата държава в четвъртък, но остава твърде възможно това да е последния транш от спасителните фондове за Гърция, ако Атина не успее да сформира правителство и да гарантира, че ще спази задълженията си по споразумението.

Според мнозина инвеститори, днешното решение на европейските правителства само отлага неизбежния крах на балканската държава, а дори и по-оптимистично настроените предпочитат да изчакат кулминацията на историята, преди да поемат каквито и да било рискове.

Доходността по 10 годишните съкровищни бонове на Испания скочи до най-високото си ниво за тази година и надмина 6%, спрямо 5.838% предходния ден, засилвайки тревогите, че и Мадрид може да срещне проблеми да обслужва дълга си.

Съвсем логично, купувачите продължават да бягат от акциите на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от глобалната икономика. Morgan Stanley Cyclical Index се понижи с още 0.67%, като сред позициите с най-силен спад бяха United Technologies Corp, които отстъпиха с 2.3% до $77.01, Citigroup Inc – с 2.78% до $30.45 и FedEx Corp – с 2.06% до $87.13. General Electric поевтиняха с 1.8% до $18.91. Dow Jones Transportation Average, който също се счита за мерило на икономиката, загуби 1.4%.

Финансовият сектор също преживя тежък ден, засенчен от очакванията Moody’s Investors Service да започнат орязване на кредитния рейтинг на над 100 банки, сред които най-големият френски заемодател BNP Paribas SA, немският Deutsche Bank AG, и нюйорската банка Morgan Stanley. Пострадалите институции ще срещнат трудности да си набавят свежи средства и вероятно ще се видят принудени да ограничат кредитирането.

KBW Bank Index падна с 1.6%, като книжата на JPMorgan поевтиняха с 1.8% до $40.64, а на Bank of America – с 0.77% до $7.73.

С това разочарованията за деня не се изчерпват - Macy’s се сринаха с 3.7 на сто до $38.05, след като веригата мегамаркети заяви, че печалбата на акция няма да достигне $3.39, на колкото се надяват анализатори, и ще остане заключена някъде в диапазона от $3.25- $3.30.

Въпреки тревогите на пазара, не липсваха и фаворити.

Walt Disney Co. се покатериха най-силно сред сините чипове - с 1.6% до $45.02, яхнали вълната на успеха на новия си филм „Отмъстителите” и дори заговориха за продължение.

MetroPCS Communications Inc. бяха лидери на S&P 500, като скочиха с 14% до $7.50, след като бе обявено, че Deutsche Telekom AG е процес на дискусии относно сливането на щатското си подразделение си T-Mobile USA с MetroPCS.


 

Avon Products Inc. напреднаха с 9.3% до $21.60 след като JAB Holdings B.V. обявиха плана си да продадат 36 млн. акции от Reckitt Benckiser Group Plc., за да финансират нови инвестиции, включително покупката на козметичната компания.

Най-големият щатски преработвател на хранителни продукти Dean Foods Co. вдигна прогнозата си за печалбата на акция за 2012 г. от 95 цента на $1.10 и котировките по позицията се изстреляха с 11% нагоре до $14.15.

Към края на сесията в сряда, основните бенчмарк индекси успяха донякъде да наваксат острия си спад, отбелязан по-рано през деня. Dow Jones Industrial Average затвори с 97.03 пункта надолу, или 0.8%, на 12 835.06. Standard Poor's 500 загуби 9.14 пункта от стойността си или 0.67%, до 1 354.58, а Nasdaq Composite падна с 11.56 пункта, или 0.39%, до 2 934.71. Около 7.8 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 18% над среднодневният обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg