Dow се срина с над 250 пункта, прогнозират S&P500 да се стопи до 1285

782
Dow се срина с над 250 пункта, прогнозират S&P500 да се стопи до 1285

Щатският фондов пазар се срина в четвъртък, потопен от серия негативни новини от САЩ, Европа и Китай.

Макар че в началото на сесията бенчмарк индексите направиха опит да преминат на положителна територия, импулсът им бе стъпкан от предупреждение на Goldman Sachs. Анализатори на финансовата институция посъветваха клиентите си да се присъединят към лагера на мечките и поставиха краткосрочна прогноза за индикатора Standard & Poor's 500 от 1285 пункта – с над 5 на сто под нивото му от сряда.

Мрачните прогнози на Goldman Sachs бяха почти мигновено потвърдени от слаби данни за пазара на труда в САЩ и доклад на Федералния резерв за Филаделфия, разкриващ, че промишлените предприятия в региона се оплакват от рязко влошаване на бизнес климата през юни. Статистиката за продажбите на вторичния пазар на жилища добави към разочарованията за деня.

А те не засягаха само Новия свят – в Европа, общият PMI индекс на производството и сектора на услугите остана на най-ниското си ниво от юни 2009 г., а аналогичен доклад за Китай разкри, че промишлеността продължава свиването си за осми пореден месец.

Всички десет индустрии, включени S&P 500 отстъпиха в четвъртък, като най-силен спад отбелязаха доставчиците на суровини – с рекордно от ноември насам средно понижение от 3.2%. Компаниите, чиито представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, също се наредиха сред аутсайдерите, а Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 2.9%.

Най-големият щатски производител на алуминий Alcoa се срути с 4.2% до $8.55, а енергийния гигант Chevron – с 3.5 на сто до $100.02.

KBW Bank Index се стопи с 2.3% и всички 24 позиции, включени в показателя, приключиха деня на червено. Книжата на Bank of America Corp. поевтиняха с 3.9% до $7.82, а на JPMorgan Chase & Co. – с 2.6% до $35.51.

Bed Bath & Beyond отстъпиха с рекордните за всички времена 17% до $61.17 след като търговската верига обяви, че ръстът на продажбите й за първото тримесечие се забавя до 3%, спрямо 7 на сто година по-рано.

Celgene Corp. се сринаха с 11% до $59.45. Фармацевтичната компания оттегли молбата си към европейските регулатори да одобрят медикамента им Revlimid като първи избор на терапия при пациенти със животозастрашаващ рак на кръвта.

За сметка на това, конкурентът им Onyx Pharmaceuticals Inc. скочи с 43% до историческия рекорд от $63.78 след като компанията получи подкрепата на консултативния панел на щатските регулатори за аналогичен продукт.

Micron Technology Inc. отчетоха четвърто поредно тримесечие на загуба, поради поевтиняването на чиповете за памет за мобилни телефони и таблет компютри. В отговор, котировките по позицията се стопиха със 7.8% до $5.65.

В лагера на фаворитите, ConAgra поскъпнаха с 2.7% до $25.26 след като изненадаха анализаторите с прогнозата си печалбата на акция за фискалната 2013 г. да достигне поне $1.95, при средни очаквания на пазара от $1.92.

Акциите на Facebook Inc. се покатериха с нови 0.8% до $31.84, като в последните две седмици социалната мрежа успя да навакса 22% от загубите, натрупани след първичното публично предлагане на книжата си. След като уеб котировките на уеб гиганта се сринаха до $25.87 на 5-ти юни, той запретна ръкави да предложи цяла серия нови продукти и услуги.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average се срина с 250.82 пункта или 2% до to 12 573.57, а Standard & Poor's 500 – с 30.18 пункта или 2.2% до 1 325.51. Технологично ориентираният Nasdaq Composite прекрати пет дневното си повишение, за да загуби 71.36 пункта от стойността си или 2.4% до 2 859.09. Около 7.2 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 6.9% над среднодневното ниво на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg