Dow удари нов рекорд, достигайки най-високото си ниво от май 2008 г.

1168
Dow удари нов рекорд, достигайки най-високото си ниво от май 2008 г.

Биковете на Уолстрийт не се предават лесно – след неубедителното начало на седмицата във вторник сините чипове удариха нов рекорд, като Dow Jones Industrial Average достигна най-високото си ниво от май 2008 г. насам.

Гърция все още продължава преговорите с частните си кредитори, а премиерът Лукас Пападемос отново отложи срещата си с лидерите на политическите партии, на която трябваше да се обсъдят новите мерки за бюджетна дисциплина.

Инвеститорите обаче се концентрираха върху новината, че проектът за споразумение е готов и решиха, че страната все пак е направила крачка напред към осигуряване на втория спасителен транш, който ще й помогне да изплати задълженията по дълга си през март и да избегне фалита.

Отделно, настроението бе повлияно от доклад, разкриващ, че потребителското кредитиране в САЩ е отбелязало по-голям от очакваното ръст за декември, а Бюрото по трудова статистика обяви, че за същия месец свободните работни места са скочили с 8.4% до 3.4 млн.

В реч пред сената обаче председателят на Федералния резерв Бен Бернанке подчерта, че има още какво да се желае от пазара на труда, а икономическото възстановяване остава бавно и крехко.

Ако Гърция обаче успее да достигне до споразумение с частните си кредитори, Уолстрийт ще приеме това като знак, че усилията на европейските лидери за овладяване на кризата дават плод и бенчмарк показателите вероятно ще продължат възходящата си тенденция.

Във вторник, седем от 10 индустрии, включени в Standard & Poor’s 500 отбелязаха напредък, водени от комуналните услуги и потребителските стоки. S&P 500 Consumer Services Index се покачи с 0.9%.

Като фаворит сред сините чипове се доказа McDonald’s Corp, чиито акции поскъпнаха с 1.4% до 100.91 долара. Веригата заведения за обществено хранене ще обяви счетоводни резултати в сряда, но според анализатори, компанията ще се похвали с поне 5.8% ръст на продажбите за януари в ресторантите, отворени от поне 13 месеца.

Yum! Brands Inc., собственици на конкурентите вериги KFC и Taco Bell също имаха с какво да зарадват инвеститорите, като обявиха силен ръст на продажбите на международните пазари. Миналата година компанията откри рекордните 656 нови заведения в Китай, откъдето вече получава над 40% от приходите си. Във вторник, котировките по позицията скочиха с 2.6% до 64.85 долара.

Най-големият световен производител на безалкохолни напитки Coca-Cola Co. също поскъпна – с 0.8% до 68.55 долара, след като печалбите за четвъртото тримесечие на 2011 г. надминаха прогнозите на Уолстрийт, подкрепени от силните продажби на чай и сокове в Азия.

Anadarko Petroleum Corp. също надскочи очакванията на анализаторите и акциите на най-големия по пазарна капитализация независим щатски производител на петрол и природен газ се покачиха с 5.2% до 87.21 долара.

Тексаската компания обяви, че продукцията й за последните три месеца на 2011 г. е нараснала с 12% до еквивалента на 683 000 барела петрол на ден. Продажбите се разрастват до 63 млн. барела, и се пласират на средна цена от 104.82 долара на барел, значително над предвижданите от Raymond James & Associates Inc 98 долара.

Книжата на Cliffs Natural Resources Inc. напреднаха с 0.7% до 75.51 долара, но дори и така, дяловете от дружеството са оценени на едва 6.4 пъти над приходите от операции, изчисляват от Bloomberg, което прави компанията за добив на желязна руда евтина и привлекателна цел за евентуално придобиване. Докато Glencore International Plc и Xstrata Plc решиха да се обединят, за да създадат конгломерат за 90 млрд. долара, Cliffs може да приковат интереса на BHP Billiton Ltd. или Rio Tinto Group, смятат анализатори от Lutetia Capital.

Във вторник, MasterCard обявиха, че може да удвоят дивидента си за тримесечието, като през последната година операторът на кредитни карти се хвали с убедителни финансови резултати въпреки неблагоприятната икономическа обстановка и засилените регулации. Акциите на дружеството поскъпнаха с 0.4% до 392.91 долара.

В лагера на губещите, производителят на медицинска апаратура и консумативи Becton Dickinson & Co. отстъпи с 3.8% до 77.51 долара. Компанията понижи прогнозата си за печалбата на акция за 2012 г. до не повече от 5.70 долара, спрямо предходни изчисления за 5.85 долара.

Най-голямата верига аптеки в САЩ Walgreen Co. пострада, след като Citigroup понижиха оценката си за позицията, и котировките паднаха с 2.4 на сто до 33.46 долара.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average приключи деня с повишение от 33.07 пункта или 0.3% до рекордните 12,878.20. The Standard & Poor's 500 напредна с 2.72 пункта, или 0.2%, до 1 347.05, а Nasdaq Composite – с 2.09 пункта, или 0.1%, до 2 904.08.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Abbey
# 0
10:05 | 12 May 2012
This is crystal clear. Thanks for tiakng the time!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg