Dow удари почти четиригодишен рекорд

997
Dow удари почти четиригодишен рекорд

Непридвидим е танцът, който щатският фондов пазар изпълнява под гръцкия ритъм. След като отбеляза най-слабата си сесия за годината в сряда, ден по късно Dow Jones Industrial Average се изстреля до почти четири годишен рекорд.

Новината, че европейските централни банки ще заменят държаните от тях гръцки дългови книжа с нови облигации до понеделник намали сериозно вероятността балканската държава да обяви фалит.

Ентусиазмът на инвеститорите бе подхранен и от серия приятни изненади, поднесени от американската икономика, и то в две ключови сфери – трудовият пазар и жилищата.

Броят на новоподадените молби за помощи за безработни падна през миналата седмица до най-ниското си ниво от почти четири години насам, а новозапочнатите строежи на жилища отбелязаха по-силен ръст от прогнозирания. Издадените разрешителни за строеж през януари, които са знак за бъдещата активност в сектора, също регистрираха повишение.

Отделно, промишлеността в региона на Филаделфия отбеляза първата си експанзия от четири месеца насам през февруари, след ръст на поръчките и продажбите.

На този фон, инвеститорите решиха напълно да игнорират безпрецедентото изявление на кредитната агенция Moody’s, че обмисля да понижи оценката си за 114 европейски банки, като мярката може да засегне и 17 глобални финансови институции.

Въпреки че банковият сектор реагира за момент с понижение от 0.6%, загубите бързо бяха възстановени, а KBW Bank Index се покачи с 2.2%. Всички позиции, включени в индикатори, приключиха сесията на позитивна територия. Акциите на Bank of America поскъпнаха с 4% до 8.09 долара, а на Morgan Stanley – с 1.2% до 19.19 долара.

Двайсет и девет от 30-те компании, включени в Dow Jones Industrial Average завършиха деня с повишение, а възходът бе поведен от Microsoft, чиито книжа скочиха с 4.1% до 31.29 долара. Акциите на софтуерният властелин бяха повлияни от новината, че S&P възнамеряват да повишат теглото на дружеството в индекса S&P 500 с около 12% по-късно тази година.

General Motors напреднаха с 9% до 27.17 долара, след като обявиха, че реализираните печалби в Северна Америка преди данъчно облагане са набъбнали повече от тройно до $7.19 млрд. През изминалата година бизнесът на автопроизводителят в Европа, включително марката Опел, му донесе загуби от $747 млн.

NetApp успя да изненада приятно анализаторите с приходите си за третото си фискално тримесечие, които достигнаха 1.57 млрд. долара при средна прогноза от 1.56 млрд. долара. Акциите на производителя на продукти за съхранение на данни поведоха S&P 500 нагоре и поскъпнаха със 7.2% до 42.74 долара, след като компанията се похвали, че е спечелила рекорден брой нови клиенти и значително е увеличила реализираните доставки.

CVR Energy Inc. скочиха с 5.8% до 29.20 долара, след като милиардерът инвеститор Карл Айкан предложи да заплати по 30 долара на дял и да даде на акционерите правото да вземат още по 7 долара, ако друг играч отправи оферта да придобие петролната рафинерия.

Но въпреки ентусиазмът, залял Уол Стрийт в четвъртък, не липсваха и губещи позиции. Акциите на Amazon.com Inc. отстъпиха с 2.5% до 179.93 долара, след като Morgan Stanley понижиха оценката си за най-големият уеб магазин в света, позовавайки се на силната конкуренция на Apple Inc. и пониженият интерес към традиционните медии като CD-та и видео игри.

J.M. Smucker Co. се сринаха с 8.4% до 71.60 долара. Производителят на кафе под марката Folgers предвиди печалбите за 2012 г. да достигнат не повече от 4.65 долара на акция, или с поне 35 цента под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Въпреки позивитните новини за жилищното строителство, компонентата на S&P, следяща бранша, се понижи с 0.8%. Спадът се дължеше до голяма степен на поевтиняването на книжата на най-големият американски строител на домове PulteGroup Inc., които отстъпиха с 1.8% до 8.87 долара, след като Дейвид Голдберг, анализатор на UBS AG, понижи оценката си за компанията.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average успя да изличи загубите си от предходния ден и добави 123.13 пункта към стойността си, или 1%, до най-високото си ниво от май 2008 г. – 12,904.08. Standard & Poor's 500 се покачи с 14.81 пункта, или 1.1%, до 1,358.04, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 44.02 пункта, или 1.5%, до 2,959.85.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg