Драги осъди неуспеха на европейските лидери да приложат решения на ЕС

1010
Драги осъди неуспеха на европейските лидери да приложат решения на ЕС

Лидерите в еврозоната усилват дълговите проблеми на единното валутно пространство, като не успяват да следват кризисен план, одобрен миналия месец. Това заяви директорът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от агенция АПА и Фокус.

„Държавните и правителствени ръководители в еврозоната постигнаха важно фискално споразумение и се съгласиха за силна координация на икономическата политика. Решенията обаче, които не съвпадат с действията, не са достатъчни, заяви Драги пред Европейския парламент в Страсбург.

Той заяви, че има нужда европейските лидери да направят сигурно, че спасителните фондове на еврозоната имат „добър и гъвкав мандат” и че банките не отказват заеми на реалната икономика, за да посрещнат по-строгите капиталови изисквания на ЕС.

Президентът на Европейската централна банка призна, че стратегията на ЕС да стимулира банковата си система чрез по-силни капиталови изисквания, е „дефектна”. Драги изрази съжаление, че процесът е бил стартиран преди прилагането на реформа на помощния фонд на еврозоната – Европейския механизъм за финансова стабилност.

Ръководителят на ЕЦБ заяви, че фондът на ЕС за спасителни заеми има нужда от още пари вследствие на загубата на върховия си рейтинг.

"Ако искате същата цена и капацитет за заема...трябва да има допълнителен принос от страните с троен рейтинг "А", заяви Марио Драги, цитиран то АФП.

Другите последици от изгубването на рейтинга са или да се заема по-малки или това да става на по-високи цени, заяви Драги на членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" намали рейтинга на Европейския механизъм за финансова стабилност с един пункт до АА+, но заяви,ч е възстанови върховия рейтинг на фонда, ако той се сдобие с допълнителни гаранции.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg