Дубайският силициев оазис - технологичното бижу на Близкия изток

6409
Дубайският силициев оазис - технологичното бижу на Близкия изток

© Instagram

Как е възможно една от страните с най-големи петролни резерви в света в същото време да е с едно от най-големите търсения на електрически коли?

Години наред Дубай е една от най-проспериращите икономики в Близкия изток благодарение на петрола.

Но тази златна кокошка, която стимулира икономиката от 70-те години на миналия век, я тласна към главозамайваща модерност, водейки до ръст на туризма и разнообразяване на източниците на доходи.

Така в последните години пристанищният град е намалил зависимостта си от петрол и газ от 75 на едва 20%.

Но сред всички колосални архитектурни творби, огромни небостъргачи и изкуствени острови изпъква проект, който се зароди преди почти две десетилетия - през октомври 2002 г., и постигна успех с привличането на компании и ръководители от цял свят. 

Нарича се Дубайски сицилиев оазис и се стреми да се превърне в „бижуто на Близкия изток“ - глобален център за иновации, който да детронира освовния си конкурент Силициевата долина.

Амбициозни държавни проекти

Модернизирането на Дубай в последните години е повече от очевидно – роботизирани полицаи, наблюдаващи търговските му центрове, и дронове, които браздят небето му, са само два примера за това как страната се превръща в лидер в технологичните иновации.

Правителството опитва да привлича международни компании за държавни проекти за „технологичния оазис“. „Има много възможности стартъпите да започнат бизнеса си тук и да постигнат растеж“, казва пред ВВС Муамар Алкатеери от Dubai Silicon Oasis Authority (DSOA) - държавна организация, която се занимава с „улесняването и насърчаването на индустрии, основани на съвременните технологии“.

„Технологиите ще бъдат една от силните страни, защото правителството иска да постигне десет пъти по-бърз растеж, отколкото сега“, допълва Алкатеери.

Dubái Oasis Valley разполага с развити комуникации с оптични фибри, три центъра за данни и осем електрически централи. Тя има стратегическо разположение в центъра на града и се намира на 20 минути от Международното летище в Дубай.

От Дубай към света

Джордж Ауд е един от предприемачите, избрали Дубай за своята стартъп технология. Той измислил в Масачузетския технологичен институт система, която уведомява водачите дали друга кола се приближава в същата пресечка и така помага за предотвратяването на 40% от инцидентите.

Но защо Дубай? “Тази страна стимулира интелигентните градове, изкуствения интелект и автономните автомобили, така че за нас това беше фантастична платформа за поставяне на началото. От Дубай към света!“, споделя Ауд.

Икономиката на страната все още разчита до голяма степен на петрола, но нещата се променят. За ръководителите на ОАЕ появата на такситата-дронове беше форма да привлекат вниманието на други места в света към намерението им да създадат икономика на основата на новите технологии.

Fujitsu, AMD, Euromonitor International, Western Digitaly Valustrat са някои от компаниите, които функционират в „технологичния оазис“ на Дубай. Там има компании от цял свят: САЩ, Сингапур, Франция, Великобритания, Малайзия.

Защо Силициевата долина може да загуби лидерството в иновациитеВ четирите краища на света изникват нови силициеви долини, които искат да детронират американската

Някои от тях имат много иновативни проекти, като китайската компания Huawei, която иска да установи в тази зона първата технологична улица в Близкия изток. Тя ще улеснява достъпа до wi-fi и ще включва сензори за регулиране на температурата и влажността.

Освен това Dubai Silicon Oasis разполага от март тази година с безплатни станции за презареждане на електрическите автомобили. „Един от стълбовете на нашия бизнес модел е устойчивото развитие“, казва Ал Катеери.

Дали новият модел на Дубай ще бъде на висота, когато свърши и последният барел петрол?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg