Дядо Коледа избягва Уолстрийт

3021
Дядо Коледа избягва Уолстрийт

Щатските бенчмарк индекси не можаха да постигнат съгласие в коя посока да поемат в последния работен ден от седмицата, като DowJonesIndustrialAverageтръгна надолу, а S&P500 се покачи. Движението, отбелязано към края на търговската сесия бе незначително спрямо нивата на затваряне от предходния ден, докато макроикономическите лъчи, просветващи от Америка, се бореха да разпръснат мрачните европейски буреносни облаци.

В петък, кредитната агенция Fitchпонижи перспективата на Франция от „стабилна” на „негативна”, но остави първокласния рейтинг на страната ААА без промяна. От Fitchобаче заплашиха с понижение шест други държави - Италия, Испания, Ирландия, Белгия, Словения и Кипър.

Късно вечерта и Moody's допринесоха своя дял към усилване на европейските тревоги, като снижиха рейтинга на Белгия с две степени, позовавайки се на несигурността относно икономическия ръст и бюджета.

Както е обичайно напоследък, котировките на американския пазар следваха отблизо всяка спекулация относно бъдещето на Европа. Кратък възход бе отбелязан, след като финансовият министър на Люксембург Жан Клод Юнкер заяви, че ЕС ще успее да спази крайния срок от 19-ти декември за набиране на средства за Международния валутен фонд, който да ги пренасочи към най-закъсалите държави. Час по-късно обаче Bundesbank разсея оптимизма като предупреди, че не бърза с решението си за отпускане на заема, който по план трябва да бъде осигурен от централните банки на Стария континент.

Въпреки дълговата криза на изток обаче, щатската икономика продължава да радва инвеститорите ако не с блестящи, то поне със задоволителни резултати. JPMorgan Chase & Co. повишиха оценката си за ръста на брутния вътрешен продукт за текущото тримесечие от 3 на 3.5%.

Отделно, правителствен доклад за потребителските цени разкри, че инфлацията остава на почти нулево ниво за ноември, като поевтиняването на енергията балансира лекия ръст на храните и други стоки. Отслабващите инфлационни напрежения ще развържат ръцете на Федералния резерв, ако се наложи да предприеме мерки за окуражаване на възстановяването, коментират анализатори.

В петък, енергетиката и производителите на суровини бяха сред отличниците на S&P 500 с повишение от по над 0.7%. Акциите на Chevron поскъпнаха с 1.2% до $100.86, а на Halliburton – с 1.6% до $31.76.

Банковият сектор също отбеляза сравнително успешен ден, като Wells Fargo & Co. скочиха с 1.4% до $25.98. JPMorgan Chase направиха крачка напред от 0.4% до $31.89, след като постигнатото по-рано през деня повишение от 2.6% се стопи към края на сесията. Bank of America Corp. обаче паднаха с 1.1% до $5.20.

С най-силно представяне от всички компании, включени в S&P 500, се хвалят Adobe Systems Inc. Най-големият в света производител на софтуер за графичен дизайн предвиди, че продажбите за първото фискално тримесечие ще надминат очакванията, подкрепени от интереса към дизайна на уеб страници и онлайн видео. Акциите на дружеството скочиха с 6.6% до $28.20.

RIM се сринаха с 11 на сто до $13.44, след като отложиха премиерата на новото поколение BlackBerry чак до края на 2012 г. Отделно, производителят на смартфони разочарова Уолстрий с прогнозите си за финансовите си резултати и даде още по-стабилна основа на спекулациите, че дружеството бързо губи почва пред конкурентите си.

Най-големият производител на игри за Facebook, Zynga, не бе посрещнат добре в дебюта си на фондовата борса. В първия ден от търговията акциите паднаха с 5% до $9.50. Zynga Inc. успяха да наберат капитал от $1 млрд. в първично публично предлагане на книжа, като продадоха 100 милиона дяла за по $10 всеки.

Cablevision Systems Corp. се сринаха с 8.5% до $12.75, след като обявиха, че главният изпълнителен директор на доставчика на кабелна телевизия Том Рутледж ще напусне поста си този месец.

Accenture Plc паднаха с 3.5% до $54.15 след като втората по големина технологична консултантска компания снижи прогнозите си за годишните печалби, позовавайки се на неблагоприятни промени на валутния пазар.

RSC Holdings скочиха с 58% до $17.95 след като бе оповестено, че компанията е приела предложението на United Rentals да я придобие в сделка, оценявана на $1.87 млрд. Книжата на United Rentals напреднаха със 7.1% до $27.89.

ISTA Pharmaceuticals поскъпнаха с цели 72% до $6.68 поради очакванията за друга сделка за поглъщане. Канадската Valeant Pharmaceuticals отправи оферта за покупка на дружеството на стойност $314 млн.

Макар че не отбеляза съществено понижение, фондовият пазар е далеч от предколедното настроение. Dow Jones Industrial Average падна с 0.02% до 11,866.39, дръпнат надолу от поевтиняването на International Business Machines с 2.1% до $183.57 и на United Technologies с 1.6% до $72.39.

Standard & Poor's 500 обаче успя да напредне с 0.32% до 1,219.65, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.56% до 2,555.33.

 

Източник: Глобал Маркетс

 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време 

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg