Дж. Роджърс: САЩ трябва да спре да печата пари

1671
Дж. Роджърс: САЩ трябва да спре да печата пари

САЩ трябва да спре да печата пари и да предприеме икономически ограничения, както беше направено в Европа, за да може икономиката да се възстанови, смята милиардерът-инвеститор Джим Роджърс, председател на Rogers Holdings.

"Предпочитам европейци да ръководят централната банка на САЩ, отколкото хората, които я ръководят в момента. Европейците поне знаят как да се опитат да градят бъдещето," казва Роджърс пред CNBC Monday.

"В САЩ Бернанке просто казва, че ще печатаме повече пари и ще харчим повече пари, въпреки че САЩ вече е страната с най-големи задължения в историята."

Роджърс отново потвърждава тезата си, че икономиките, изпаднали в затруднения, трябва да бъдат оставяни да фалират, както се случва с компаниите.

"Нещото, което вършеше работа в миналото беше, че след като фалираш, реорганизираш бизнеса си и започваш отначало. За известно време преминаваш през болезнен период и след това започваш отначало. Така се е правело през последните 3 или 4 хиляди години и това е начинът," казва Роджърс.

"Когато се опитваш да изтласкаш проблема напред в бъдещето и да печаташ пари нещата не се получават и няма да се получат, и ние го имаме примерът тук в САЩ."

Според Роджърс при заливането на света с пари от страна на централните банки в момента единственото място, където трябва да се инвестира са реалните активи, независимо дали са "сребро, ориз или природен газ".

"Хартиените пари няма да ви свършат работа," добавя Роджърс.

Инвеститорът не е съгласен, че на пазара на златото в момента се надува балон, въпреки че не изключва подобно развитие в бъдеще.

"Очаквам да настъпи истерия на пазарите на ценни метали след 5-10 години. В момента много малко хора имат злато и трудно мога да нарека нещо балон при положение, че много малко хора го притежават," казва Роджърс.

Милиардерът също така разкрива, че е бичи настроен по отношение на селскостопанските суровини.

"В Азия има 3 млрд. души, а по-голяма част от населението там не е имало много добър стандарт на живот през последните 100 или 200 години. Това се променя и то много бързо. Тези хора ще ядат повече, ще носят повече дрехи, така че селското стопанство ще се справя много добре."

Инвестирането във валута в момента е трудно, според Роджърс, тъй като той очаква "много по-голямо напрежение на валутните пазари в следващите 2- 3 години, поради големите дисбаланси, които съществуват по света."

"Бих предпочел еврото и вероятно йената на второ място, защото има много технически причини да съм оптимистично настроен за японската валута," завършва Роджърс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Marnie
# 0
19:01 | 20 January 2012
Thanks for the great info dog I owe you biggtiy.
BaiHui
# 1
20:08 | 30 August 2010
ia koi e zapekal ot hiperinflatsiika
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg