Дж. Роджърс: Сделката за Гърция ще донесе по-скоро проблеми

1207
Дж. Роджърс: Сделката за Гърция ще донесе по-скоро проблеми

Спасяването на Гърция ще донесе повече лошо, отколкото добро, тъй като страната никога не е управлявала бюджета си както трябва и няма да започне да го прави и сега, заявява легендарният инвеститор Джим Роджърс пред CNBC.

Страните от Еврозоната дълго време обмислят начина, по който да помогнат на Гърция, в случай, че страната има нужда от помощ, за да финансира задълженията си.

Най-накрая вчера беше постигнато споразумение между страните от Еврозоната, което включва и участието на Международния валутен фонд.

"Гърците никога не са живели според това, с което разполагат и подозирам че и този път това няма да се случи, докато не бъдат принудени да го направят посредством фалит или просто отказ да им бъдат отпускани заеми," казва Роджърс.

Когато Европейският съюз е създаден, страните участващи в него се споразумяват да спазват Договора от Маастрихт, който има за цел да запази фискалната сигурност на съюза.

Според Роджърс, обаче, още от самото начало няколко страни предпочитат да игнорират договора и да играят по своите правила. Според инвеститора трябва да се обвинява не самия договор, а изпълнението му или по-скоро липсата на такова.

"В оригиналния договор е заложено, че страните не трябва да имат бюджетен дефицит надхвърлящ 3% от БВП. Виждате какво става от тогава. С няколко изключения, европейските страни не се придържат към това изискване," казва Роджърс.

Други страни, които имат прегрешения като тези на Гърция са големи играчи в региона, добавя Роджърс.

"Преди няколко години французите излязоха с някакви фалшиви начини за отчитане на данните, които бяха толкова абсурдни, че дори италианците бяха смаяни, а италианците използват подобни методи от векове. Това е широкоразпространена практика в Европа," казва инвеститорът.

Роджърс, който е отявлен песимист по отношение на еврото, е заел дълги позиции, защото, според него, прекалено много хора са го скъсили. И докато Роджърс прогнозира поскъпване на еврото, той е твърдо убеден, че то един ден ще изчезне като валута.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lakesha
# 0
11:01 | 20 January 2012
I went to tons of links before this, what was I thinnkig?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg