Джим Роджърс: Стрес тестовете бяха едно PR упражнение

1461
Джим Роджърс: Стрес тестовете бяха едно PR упражнение

Стрес тестовете, при които само седем от 91 европейски банки се провалиха, са просто PR упражнение и не са били достатъчно трудни, заявява известният инвеститор Джим Роджърд пред CNBC.com.

В петък европейските власти публикуваха резултатите от стрес тестовете като мнозина анализатори заявиха, че критериите са били по-строги в сравнение с тези използвани при тестването на щатските банки преди година. Според Роджърс обаче европейските стрес тестове са били "PR упражнение, точно както и американските."

Тестовете бяха "загуба на време и вестникарско мастило," казва Роджърс.

При стрес тестовете на европейските банки като критерии са заложени среден спад от 3% на БВП, увеличение от 6% на безработицата и 6% увеличение на пазарните лихвени проценти.

Има и други фактори обаче, които не са били взети под внимание, според Роджърс.

"Има още проблеми, които идват от валутните пазари, пенсионните фондове, американските щати и градове. Нито едно от тези неща не взето предвид, въпреки че последното е свързано само индиректно с банките," казва Роджърс.

Цените на акциите на европейските банки нараснаха днес след резултатите от стрес тестовете, но Роджърс казва, че не се интересува от акции на финансови компании. Той също така споделя, че не проявява интерес в момента към заемането на дълги позиции при каквито и да било акции.

Европейската централна банка ще "продължи да се опитва в близко бъдеще" да спасява по-слабите страни от Еврозоната, смята Роджърс.

На въпрос какво мисли за еврото, Роджърс, който купуваше европейската валута през юни, казва, че "в момента гледа."

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg