Един милиард долара, които никой в САЩ не иска

1948
Един милиард долара, които никой в САЩ не иска

Не минава и ден в САЩ, в който политиците да не говорят за съкращения на бюджетните разходи в резултат на застоя в икономиката. Така че е малко изненадващо, че те са създали скривалище за над 1 млрд. долара, които почти никой не иска.

 

Неизползвани златни доларови монети със спираща дъха стойност се трупат в трезорите на Федералния резерв в резултат на правителствена програма, налагаща тяхното производство от 2007 г. насам. И въпреки че пренебрегнатата камара вече надмина 1 млрд. долара, Монетният двор ще продължи да сече още и още монети до 2016 г.

Двама репортери на NPR Planet Money посетиха сградата в Балтимор, за да видят парите, от които американската общественост изглежда не се интересува. В подземието се съхранявяват милиони под формата на монети от 1 долар.

Но дори когато монетите събират прах, американските данъкоплатци плащат немалко за охрана, съхранение и дори увеличение на излишъка.

Излишъкът от доларови монети се дължи отчасти на закон до 2005 г. на конгресмена Майк Кесъл.

 

В усилията си да приучи американската общественост да приема монети, Кесъл упълномощава щатския монетен двор да произвежда юбилейни монети в чест на всеки американски президент (в момента сме до номер 18, Юлисис Грант). Освен това идеята имала за цел монетите да се използват като стратегия за спестяване- тъй като те имат по-дълъг живот от банкнотите това щяло да спести 5.5 млрд. долара за 30 години.

Въпреки добрите намерения на Кесъл обаче, усилията да бъдат накарани американците да приемат доларови монети с ликовете на президентите в сърцата и портфейлите си се провалила. Доклад на Федералния резерв от миналата година показа, че три четвърти от американците отхвърлят идеята да се разплащат в монети.

Въпреки това монетите ще продължат да се произвеждат и до края на програмата ще са над 2 млрд. долара.

Според антрополога Джак Уедърфорд самата идея за монети е закъсняла с 50 години. „Монетите стават все по-малко и по-малко важни за нашето общество, така както и книжните постепенно губят значение", заявява той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg