Една година криза - никакви поуки

713
Една година криза -  никакви поуки

Последиците от най-тежката стопанска криза от 80 години насам все още не са превъзмогнати. Инфарктът не доведе до смърт, но пациентът "световна икономика" още е в интензивното отделение, четем в австрийския "Ди Пресе".

В началото на септември 2008 година положението на инвеститорската банка Lehman Brothers, една от петте големи на Уолстрийт, се влоши застрашително. Банката се намираше непосредствено пред обявяването на огромните загуби за тримесечието, които фактически бяха равнозначни на фалит. Разговори за спасителни мерки от страна на конкурентите протекоха незадоволително. За всеки случай адвокатите подготвиха заявление за фалит, което след рухването на всички надежди трябваше да бъде внесено в понеделника на 15 септември.

Поради взаимно недоверие банките престанаха да си отпускат една на друга заеми. Глобалната финансова икономика изведнъж замря. Дни наред светът бе на ръба на тотален финансов срив. Във финансовата система бяха инжектирани билиони долари и евро. Милиарди бяха изразходвани за конюнктурни програми. Банки и цели държави бяха спасени от фалит.

Досега най-голямата в историята спасителна акция обаче не донесе особен резултат. Инфарктът не доведе до смърт, но пациентът "световна икономика" все още се намира в интензивното отделение. Вярно, че пациентът се стабилизира донякъде, като първите признаци на живот бяха посрещнати с въодушевление. Но още не е ясно дали страничните въздействия на обилно предписваните „парични инжекции" не биха могли да предизвикат застрашителни сценарии под формата на евентуална мега-инфлация.

Самият пациент е вече отново по-самонадеян, отколкото позволява оздравителния процес. Банките отново оперират както преди. А високопарните изявления на политиката за една глобална финансова архитектура, която да предотвратява занапред такива кризи, се оказват досега само словесни балони.

Не се обсъждаат сериозно дори причините за тежката финансова криза. Как ще се върви по-нататък?

Банките имат по цял свят в наличност от така наречените „гнили ценни книжа", които обаче те не трябва да вадят на бял свят поради небрежните балансови правила. Не се знае дали правителствените ръководители на големите индустриални държави са погледнали сериозно на представените им тревожни данни и анализи. Не изглежда да е така, тъй като на срещата на Г20 в Питсбърг като централна тема се очертаха хонорарите, специално на американските банкови мениджъри. Това също е проблем, но едва ли най-наболелият.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg