Египет не е държавата с най-много пирамиди в света

8745
Египет не е държавата с най-много пирамиди в света

Благодарение на филмите, когато повечето хора си създават представа за пирамидите, мислено се пренасяме в Египет, където масивните триъгълни гробове са се превърнали в синоним на страната.

Но има един проблем. Египет не е световната столица на пирамидите, нито дори първенец по този показател в Северна Африка. Тази чест принадлежи на южния съсед на страната Судан - държавата с най-много пирамиди в света, пише сайтът Science Alert. В страната има между 200 и 255 пирамиди спрямо 138 в Египет и те не са създадени от древните египтяни, които може да са навлезли по на юг.

Пирамидите в Судан са изградени от хора от Меоритското кралство (известно още като Куш) - древна цивилизация, която управлява области по поречието на река Нил от 1070 г. пр. Хр. до 350 г. пр. Хр. Макар че кушитите започнали да строят пирамиди около 500 г. след египтяните, двете култури ги използвали, за да погребват мъртвите си.

„Подобно на египтяните, кушитите погребвали кралските си особи под пирамиди, за да помогнат на душите им да достигнат до рая. Но структурно постройките им са доста различни. Нубийските пирамиди, например, са доста по-стръмни и тесни и разполагат с каменни стълби - за сметка на гладките повърхности на египетските пирамиди“, казва експертът Фиона МакДоналд.

Размерът на пирамидите също е различен. Средната пирамида на кушитите е с размери 6 на 30 метра, докато средната египетска пирамида е висока около 138 метра. Едно от най-големите струпвания на кушитски пирамиди се намира в древния град Мерое, близо до централната част на днешен Судан.

Само в този град се намират около 200 от 255-те пирамиди. Това показва, че в определен момент градът е процъфтяваща метрополия.

Вече можем да видим какво има в мистериозните египетски пирамиди След 4600 години това е вече реалност

Въпреки че знаят кой ги е построил и относителния момент на изграждането им, учените все още имат много въпроси за суданските пирамиди, на които нямат точен отговор. Дали са използвали същите методи като египтяните? Колко време е било необходимо за издигането на една пирамида? Какво се е случило с обществото като цяло? За момента никой не е напълно сигурен.

В момента екипи от археолози работят в Мерое, за да отговорят на тези въпроси. Те използват дронове, за да сканират района отгоре.

Освен че няма най-големия брой пирамиди в света, Египет не е и дом на най-голямата пирамида. За целта трябва да пътувате до Голямата пирамида Чолула в Мексико, която е скрита в планина.

Така че, макар египетските пирамиди да са най-обсъжданите в поп културата, това не означава, че страната е единствената с удивителни пирамиди в света.

И все още имаме много какво да учим за тайните, които крият.

Снимка: Pixabay.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg