ЕК актуализира черния списък на забранените авиационни компании

820
ЕК актуализира черния списък на забранените авиационни компании

Европейската комисия прие осмата ревизия на така наречения черен списък на авиационни компании, на които е забранено да извършват полети в страните от Европейския съюз от съображения за сигурност.

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за транспорта, Antonio Tajani заяви: „Това е нова важна стъпка от непрестанните усилия на Комисията да подобри безопасността на гражданската авиация в интерес на всички пътници. Комисията ще продължи да оказва помощ на държавите и да сътрудничи с тях, техните органи за гражданска авиация и техните авиационни компании, с цел да осигури правилното прилагане на международно признатите стандарти за авиационна безопасност.“

С актуализирания списък Комисията премахна забраната за извършване на полети на иранския въздушен превозвач Mahan Airlines, предвид положените значителни усилия и постигнатия напредък от тази компания, които бяха потвърдени с проверка на място в Иран.

С оглед на обезпокояващите резултати от одитните доклади на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) по отношение на Габон, Комисията реши, че оператори от тази държава не трябва да извършват полети в ЕО.

Въпреки това Комисията признава, че правителството на Габон е предприело бързи и драстични мерки с цел да подобри безопасността на тяхната гражданска авиация с пряка помощ от страна на ICAO, като например приемането чрез спешна процедура на нов Кодекс за авиацията. Два въздушни превозвача, — Gabon Airlines и Afrijet — които вече извършват полети в Общността, могат да продължат дейността си в ЕО, но без да имат възможност да я разширяват и при стриктен режим на редовни и взискателни предполетни проверки.

Комисията реши да продължи забраната за всички операции на украинската Cargo Airways, тъй като авиационната компания все още не е изпълнила успешно плана за коригиращи действия. Също така Комисията напомни на компетентните органи на Украйна за необходимостта от засилване на прилагането на стандартите за безопасност.

В случая на Индонезия, Комисията и Комитета за авиационна безопасност, който се състои от всички държави-членки на ЕС, проучи три авиационни компании по тяхна молба — Garuda, Mandala и Air Fast, както и органите за гражданска авиация на Индонезия. След единодушното становище на Комитета за авиационна безопасност, Комисията реши, че индонезийските органи все още не са разработили и приложили ефикасна надзорна програма за нито един от превозвачите под техен регулаторен контрол. Освен това коригиращите действия, имащи за цел да се справят с пропуските по отношение на мерките за безопасност, открити от ICAO и Комисията, още не са оценени от ICAO.

Комисията разгледа също случаите на Камбоджа и на Филипините: в случая на Камбоджа се очаква до септември органите за гражданска авиация на тази страна да съгласуват с ICAO пакет от коригиращи мерки за подобряване на ситуацията. Комисията приканва Камбоджа да предприеме всички необходими мерки, за да се справи ефективно с проблемите по безопасността преди следващата актуализация на списъка.

В случая на Филипините Комисията признава, че правителството вече е предприело множество мерки и приканва държавата да отстрани в най-кратък срок пропуските на нейната система за надзор на безопасността, за да бъдат избегнати евентуалните ограничения, които могат да бъдат наложени от страна на ЕС.

Накрая, Комисията разгледа нивото на безопасност и на превозвача Yemenia Airways и реши, че той следва да изпълни своя план за коригиращи действия до следващото заседание на Комитета за авиационна безопасност.

Следователно днес списъкът на Общността налага забрана на всички превозвачи от Екваториална Гвинея, Индонезия, Киргизката република, Либерия, Сиера Леоне, Свазиленд, Демократична република Конго и Габон, с изключение на Gabon Airlines и Afrijet, чиито операции са замразени на настоящото ниво. Освен това изцяло са забранени операциите в Европейския съюз на осем индивидуални въздушни превозвачи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg